Kurczak w sosie musztardowym z dodatkiem pora i natki pietruszki to szybki i mało skomplikowany przepis na smaczne danie na obiad. Podajemy go z tłuczonymi ziemniakami (tak lubię najbardziej), ryżem lub makaronem. Do tego surówka z buraczków albo kiszonej kapusty – i każdy będzie zachwycony pysznym obiadem. I nie trzeba spędzić pół dnia w kuchni, żeby go wyczarować. Ten aksamitny, lekko pikantny sos śmietanowo-musztardowy smakuje nawet mojemu mężowi, który zasadniczo nie lubi musztardy. Zamiast kurczaka do sosu można dodać jajka gotowane na twardo – też bardzo lubię taką potrawę.
Składniki na kurczaka w sosie musztardowym:
- 2 piersi z kurczaka
- sól, pieprz, pieprz ziołowy
Sos:
- pół szklanki bulionu drobiowego
- 180 g śmietany 22% lub 30%
- 3 łyżeczki musztardy (dałam dwie sarepskiej i jedną delikatesowej)
- por
- niewielki pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie, kurkuma (można pominąć, ale dodaje sosowi ładnego koloru)
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w paski. Obsypujemy przyprawami i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie piersi wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pora pokrojonego w plastry i smażymy, aż zmięknie. Po tym czasie na patelnię wlewamy bulion, musztardę i śmietanę oraz dodajemy przyprawy. Całość dusimy na niezbyt dużym ogniu jakieś 15-20 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Pod koniec gotowania dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Zostaw odpowiedź