Chleb pszenny na suchych drożdżach jest nieskomplikowany i bardzo łatwy do zrobienia. Wymaga jedynie trochę cierpliwości, gdyż trzeba poczekać, aż ciasto wyrośnie. Niemniej warto poświęcić trochę czasu, gdyż zapach i smak świeżego domowego chleba jest niezastąpiony. Zazwyczaj pałaszujemy go prawie cały od razu po upieczeniu, kiedy tylko lekko przestygnie. Wystarczy posmarować go samym masłem i jest pysznie.
Zawsze w domu mam zapas paczki lub dwóch suchych drożdży na niespodziewane sytuacje, choć nie przypuszczałam, że okoliczności w których mi się przydadzą, mogą być aż tak alarmujące. W każdym razie, życzę wszystkim zdrowia i pamiętajcie, zostajemy w domu!
Składniki na jeden bochenek:
- 500 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
- 8 g drożdży suchych
- dwie łyżeczki cukru
- dwie łyżeczki soli
- 400 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- opcjonalnie dodatki: ziarna słonecznika, sezamu, dyni, suszone śliwki, suszone pomidory, zioła
Przygotowanie
Do miski wsypujemy mąkę i drożdże. Oba składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy cukier, sól, olej, ciepłą wodę i ewentualnie dodatki (dałam garść ziaren słonecznika). Całość mieszamy łyżką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i wyrabiamy ręką przez chwilę. Formujemy kulę i przekładamy na blaszkę (ja natomiast dałam do keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół. Można również piec z funkcją pary, jeśli wasz piekarnik posiada taką opcję – wtedy skórka wychodzi bardzo chrupiąca. Jeśli natomiast nie macie takiej funkcji, to po kilku minutach od włożenia chleba do piekarnika, spryskajcie wnętrze (nie sam chleb) zimną wodą. Czynność powtarzajcie co kilka minut.
Czy smarować czymś blaszkę?
Ja mam keksówkę sylikonową i niczym nie smaruję. Zwykłą blaszkę można wyłożyć papierem do pieczenia.
Wystarczy piec tylko 25 minut?
Przepis rewelacja 🙂
U mnie wystarczyło. Ale nie ręczę za każdy piekarnik, należy po prostu obserwować ciasto – jeśli skórka zbrązowieje powinno być upieczone.
Czy po włożeniu do piekarnika należy chleb przykryć?
Można dodać chili lub kurkumę albo pół szklanki mąki żytniej / zmniejszyć ilość pszennej/ . Chlebuś cudo :*
Nie ma takiej potrzeby.
Czy można użyć świeżych drożdży? Jeśli tak, to ile?
Można. Dałabym około 35 g.
Zrobiłam dziś z prażoną cebulką- pycha! Dziękuję za przepis 🙂
Ja mam piecyk gazowy i piecze tylko od dołu to ile trzeba piec
Aż skórka z wierzchu będzie lekko brązowa – jak na zdjęciu. Nie mogę podać dokładnie ile minut, bo w takim piekarniku nie piekłam.
Chlebek palce lizać
jaki powinien być rozmiar blaszki? mam tylko keksówkę o długości 26cm, wystarczy?
Wystarczy. Tak jak napisałam w przepisie, użyłam keksówki o wymiarach 10,5 na 25 cm.
Przepis rewela chlebka już nie było w 5 minut
Chlebek wyszedł przepyszny, delikatny, mięciutki, a z wierzchu chrupki, w ogóle nie zagniatałam, tylko przemieszałam krótko łyżką, dodałam zioła prowansalskie, paprykę słodką, siemię lniane, posypałam mąką… no rewelacja 🙂
Blache można podsypać mąką?
Można
Potwierdzam – super prosty przepis! Już upiekłam 2 chlebki. Walczymy z mężem z covidem. Mąż ma m.in. jadłowstręt i zaburzenia smaku i tylko te chlebki przekonały go do jedzenia. Zaczął jeść i powoli pojawia się siła do walki z chorobą. DZIĘKUJĘ! 🙂
Zdrowia życzę 🙂
Pyszniutki ja dzisiaj zrobiłam dwa dziękuję za przepis 😋🤗
Rewelacyjny przepis. Wypróbowałam już z suchych drożdży jak i z kostki. Znakomity jest sam, czysty, ale dziś dodałam jeszcze do środka pokrojone suszone pomidory z zalewy olejowej, oliwki i pestki dyni. Rewelacja.
Upiekłam na próbę zwykły i super wyszedł, dziś upiekłam drugi , na dno blaszki dałam ziarna dyni, no i teraz to wyszedł rewelacja.. ..
Bardzo dobry przepis
Piekę 2szt z otrebami i z maka żytnią wlasciwie to takie miksy ze dopiero po upieczeniu bedzie wiadomo czy jest ok. Dodalam suszone pomidory i bazylie, czarnuszke i sezam dam znac. Pieke na suchych drożdżach ktorych mam kilo sprzed pandemii 😂
Czy zamiast cukru można dać słodzik?
Nigdy nie próbowałam. Teoretycznie nie powinno to się udać, ale znalazłam w Internecie opinie, że ludziom jednak wyrasta ciasto na ksylitolu czy erytrolu. Osobiście jednak bym nie ryzykowała – ilość cukru jest tak nieznaczna (można jeszcze ewentualnie spróbować zmniejszyć porcję do jednej łyżeczki), że w żaden sposób nie zaszkodzi.
Bardzo fajny przepis zawsze wychodzi pyszny chleb również pół na pół z mąka razową !
Da rade jak tradycyjny chleb ,bez blaszki?
Nie, gdyż masa jest dość rzadka.
Proponuję małą zmianę w przepisie. Do miski wsypać łyżeczkę mąki, łyżeczkę cukru, drożdże, zalać połową wody z przepisu, odstawić na około 15 minut. Dolać wodę i rozczyn z drożdzy do ciasta i wyrobić. Jeśli ktoś lubi, posmarować ciasto mlekiem i posypać p[łatkami owsianymi
Nie ma potrzeby robić rozczynu przy wykorzystaniu suchych drożdży. Ciasto i tak ładnie wyrasta.
Chlebek pyszny, zamiast zraszać to od momentu rozgrzewania piekarnika daje miseczkę z wodą która w momencie pieczenia delikatnie się gotuje i pary jest dostatek. Polecam kombinować 🙂 mi smakuje połączenie z czosnkiem i zamiast oleju to roztopione masełko 🙂
Czy mozna uzyc maki bez glutenu?
to zależy jaką mąkę ma Pani na myśli
Witam pierwszy raz bede piekla z Pani przepisu mam nadzieje ,ze sie uda zastanawia mnie czy jesli nie bede spryskiwac woda skura bedzie chrupiaca pozdrawiam
Czy można pięć na opcji termoobiegu?
Proszę próbować, jeśli Pani musi. Powinna być nieco chrupiąca.
Zawsze można spróbować.
Czy ciasto można zrobić wieczorem a rano upiec?
Nie wiem, nie próbowałam.
Pyszny chleb, długo trzyma świeżość, od 2 tyg go piekę co 3 dzień. Polecam pyszny i łatwy.
Czy można taki sam zrobić z mąki żytniej zamiast pszennej? Mam alergię na pszenicę. Ile wtedy użyć tej mąki żytniej?
Z samej mąki żytniej nie robiłam chleba. Zawsze mieszam ją z pszenną, bo jest ciężka i przez to drożdże słabo rosną. Nie pomogę więc w tej sprawie.
Fantastyczny! Prosty i pyszny. Jeszcze nie próbowałam z dodatkami, na razie wg podstawowego przepisu. Piekę na blasze, nie w keksówce. Jest lekko spłaszczony, ale tak mi pasuje. Nie wymaga żadnej pracy, tylko czekania, by wyrósł. Polecam.
Proszę o przepis na chleb na diecie Keto- Twój chleb wygląda pięknie ale dla Nas ma za dużo węglowodanów Wyzwanie ? Zapraszam do podjęcia rękawicy,
pozdrawiam 😉
Jestem zdrowa, więc nie będę niszczyć organizmu dietą keto. Dziękuję, ale nie podejmę wyzwania 😉
Już nie jeden chleb upieczony z tego przepisu, prosto, bez komplikacji i szybko. Bardzo dobry przepis. Dzięki!
Bardzo dobry przepis. Bez skrapiania co chwilę wodą chleb wyszedł smaczny, z chrupiącą skórką.
Hej,
Przepis bardzo dobry. Robiłam ten chleb chyba już z każdą modyfikacją co do mąki, dodatków, zmieniałam czas pieczenia, robiłam czosnkowy i z boczkiem podsmażanym, maką kukurydzianą, słodki z dużą ilością miodu, a nawet bez foremki i w temp poniżej 200 stopni.
Warto eksperymentować jak zna się swój piekarnik 😊
Upieklam dzis chlebek z przepisu, jest pyszny! Bardzo łatwo się go robi, pięknie wyrasta. No pychota!
Chlebek wyrósł pięknie tyle że kuli z nie go nie formowalam bo by się nie dało bardzo rzadki jeszcze trochę mniej wody dodałam wsadziłam w keksowke
Najlepiej piecze się go w keksówce 😉