Fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym to bardzo smaczne, zdrowe oraz niezwykle sycące danie na obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie – jeśli podane składniki podzielimy na 4 porcje to jedna będzie miała około 475 kcal.
Do przygotowania potrawy wykorzystałam makaron z ciecierzycy, który jest ciekawą alternatywą dla zwykłych makaronów – przede wszystkim nie zawiera glutenu, a także ma nieco mniej węglowodanów, a więcej białka. W smaku natomiast jest bardzo zbliżony do swoich tradycyjnych odpowiedników. Makarony roślinne stają się coraz bardziej popularne i można je kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w większości marketów.
Składniki na fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym (4 porcje):
- 250 g makaronu z ciecierzycy
- 2 piersi kurczaka (400 g)
- średniej wielkości brokuł
- niewielki por
- 3 łyżki sezamu
- 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
- łyżka sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżeczka miodu
- półtora szklanki wody
- sol, pieprz, imbir
Przygotowanie
Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, pora w plastry, brokuła dzielimy na małe różyczki. Piersi podsmażamy z porem na łyżce oleju. Wodę mieszamy z masłem orzechowym, sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i przyprawami. Taką mieszankę wlewamy do piersi z kurczaka, dokładamy brokuła i całość dusimy około 20 minut, aż brokuł będzie miękki. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, można podlać wodą. Warzywa z kurczakiem podajemy z makaronem. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.
Zostaw odpowiedź