Dietetyczne

Fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym (475 kcal)

Fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym to bardzo smaczne, zdrowe oraz niezwykle sycące danie na obiad dla całej rodziny. Danie jest stosunkowo lekkie – jeśli podane składniki podzielimy na 4 porcje to jedna będzie miała około 475 kcal.

Do przygotowania potrawy wykorzystałam makaron z ciecierzycy, który jest ciekawą alternatywą dla zwykłych makaronów – przede wszystkim nie zawiera glutenu, a także ma nieco mniej węglowodanów, a więcej białka. W smaku natomiast jest bardzo zbliżony do swoich tradycyjnych odpowiedników. Makarony roślinne stają się coraz bardziej popularne i można je kupić nie tylko w sklepach ze zdrową żywnością, ale także w większości marketów.

Składniki na fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym (4 porcje):

  • 250 g makaronu z ciecierzycy
  • 2 piersi kurczaka (400 g)
  • średniej wielkości brokuł
  • niewielki por
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki masła orzechowego bez soli i cukru
  • łyżka sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • łyżeczka miodu
  • półtora szklanki wody
  • sol, pieprz, imbir

Przygotowanie

Makaron gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Piersi z kurczaka kroimy w kostkę, pora w plastry, brokuła dzielimy na małe różyczki. Piersi podsmażamy z porem na łyżce oleju. Wodę mieszamy z masłem orzechowym, sosem sojowym, octem ryżowym, miodem i przyprawami. Taką mieszankę wlewamy do piersi z kurczaka, dokładamy brokuła i całość dusimy około 20 minut, aż brokuł będzie miękki. Jeśli sos zrobi się zbyt gęsty, można podlać wodą. Warzywa z kurczakiem podajemy z makaronem. Całość posypujemy uprażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu.

Fit makaron z kurczakiem w sosie orzechowym

Zobacz inne przepisy na fit obiad:

Ryż Po Meksykańsku (Wege I Fit)

Fit Kotlety Rybne Z Kaszą Jaglaną

Dietetyczne Kotlety Z Kaszy Jaglanej I Brokuła (82 Kcal)

Spaghetti Z Cukinii Z Kurczakiem

Kasza Owsiana Z Warzywami – Obiad Wegański I Fit (450 Kcal)

Piersi Z Kurczaka Pod Marchewkową Pierzynką I Puree Z Kalafiora (411 Kcal)

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Placki z cukinii z marchewką i gruszką – chrupiące, lekkie i tak pyszne, że znikają w mig!

Placki z cukinii to prosty i szybki pomysł na obiad lub kolację, który zawsze się…

1 dzień ago

Kajmakowiec Królewski – najlepsze ciasto kajmakowe z kremem

Kajmakowiec Królewski to prawdziwa gratka dla miłośników słodkości. Kruche ciasto przełożone kajmakiem oraz delikatnym kremem…

5 dni ago

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

1 tydzień ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

3 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

3 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

4 tygodnie ago