Biała kiełbasa w piwie i musztardzie to pyszna propozycja na wielkanocny (i nie tylko) stół. Zapiekana kiełbasa z cebulą w pysznej marynacie to coś, co lubię najbardziej – zwłaszcza, że robi się ją bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Potrawę podajemy z chrzanem, ćwikłą lub musztardą.
Składniki na białą kiełbasę w piwie i musztardzie:
- około 1,2 kg surowej białej kiełbasy
- 3 cebule
- 2/3 szklanki jasnego piwa
- łyżka miodu (dałam lipowy)
- 3 łyżeczki ostrej musztardy (dałam rosyjską)
- łyżeczka musztardy francuskiej
- 3 łyżki oleju
- majeranek, papryka ostra, sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy zalewę: piwo, obie musztardy, miód, olej i przyprawy mieszamy ze sobą. Na każdej kiełbasie robimy dwa nakłucia nożem. Następnie przekładamy je do dużej miski i zalewamy sosem piwnym. Odstawiamy przynajmniej na godzinę do lodówki (a najlepiej na całą noc). Cebule obieramy i kroimy w piórka. Następnie układamy je na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli kładziemy kiełbasy. Wlewamy zalewę, w której marynowała się kiełbasa.
Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 30 minut. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze jakieś 20 minut, aż się ładnie zarumieni.
Nie wyobrażam sobie świąt Wielkanocnych bez białej kiełbasy. Na śniadanie jemy ją w żurku wraz z jajkiem i boczkiem, a potem piekę w różnego rodzaju marynatach. Zawsze jest pyszna! Zobacz inne przepisy z białą kiełbasą w roli głównej:
Witam
Pani Mileno a jaką pojemność ma u pani szklanka z piwem
Pozdrawiam
Pewnie około 220 ml. Czy będzie to 250 ml, czy 200 w zasadzie nie ma żadnego znaczenia.