Chlebek pizza to bardzo prosty do zrobienia, pyszny i aromatyczny wypiek na bazie suchych drożdży. Smakuje świetnie zarówno bez żadnych dodatków, jak i posmarowany masłem, z wędliną czy serkiem kanapkowym, albo jako baza do tostów. Jest to nic innego jak zwykły chleb pszenny z pysznymi dodatkami w środku. U mnie były to produkty, które miałam akurat pod ręką: kawałek papryki, kukurydza konserwowa, ser żółty i suszone pomidory. Dodatki możecie modyfikować wg własnych potrzeb. Do chlebka będą też pasować oliwki, pieczarki czy prażona cebulka.
Składniki na jeden bochenek chlebka pizza:
- 400 g mąki pszennej + około 50 g do podsypania (dałam typ 450)
- 8 g drożdży suchych (opakowanie)
- 1 łyżeczka cukru
- 350 ml ciepłej wody
- łyżka oleju
- pół puszki kukurydzy
- około 100 g sera żółtego
- pół czerwonej papryki
- 4-5 suszonych pomidorów
- przyprawy: bazylia, oregano, czosnek suszony, łyżeczka soli
Przygotowanie
Paprykę, suszone pomidory i ser żółty kroimy w kostkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier, sól i resztę przypraw. Suche składniki mieszamy łyżką ze sobą. Dodajemy olej, kukurydzę, paprykę, ser żółty, suszone pomidory i ciepłą (ale nie gorącą) wodę. Całość mieszamy ręką albo za pomocą robota z hakiem. Ciasto będzie dość luźne i lepkie. Miskę z wyrobionym ciastem nakrywamy ściereczką i odstawiamy na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (aż podwoi swoją objętość). Po tym czasie ciasto wykładamy na stolnicę, podsypujemy mąką i jeszcze raz wyrabiamy ręką przez chwilę. Chleb przekładamy do keksówki (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Ponownie nakrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 210 C i pieczemy około 25 minut w trybie góra-dół (aż skórka lekko zbrązowieje).
Zostaw odpowiedź