Puszysta babka na oleju to bardzo szybki i prosty do zrobienia przepis na pyszne ciasto nie tylko na Wielkanoc. Babka wychodzi miękka, żółciutka i bardzo ładnie wyrasta. Nie jest zbyt wilgotna, ale też nie za sucha. Jest świetnym ciastem, kiedy najdzie nas nagła ochota na coś słodkiego do popołudniowej kawy, gdyż robi się ją błyskawicznie i ze składników, które praktycznie zawsze mamy w domu. Dla smaku dodałam naturalny ekstrakt migdałowy, ale można również dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny, kakao czy pastę z wanilii.
Składniki na puszystą babkę na oleju:
- 200 g mąki pszennej typ 450 (1,5 szklanki)
- 80 g mąki (skrobi) ziemniaczanej (0,5 szklanki)
- 4 jajka rozmiar L
- 200 g drobnego cukru do wypieków (szklanka)
- 200 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego (3/4 szklanki)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (może też być waniliowy, pomarańczowy czy inny ulubiony)
Przygotowanie
Jajka należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nabrały temperatury pokojowej. Mąkę ziemniaczaną i pszenną przesiewamy przez sito. Obie mąki i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Jajka ubijamy przez chwilę na wysokich obrotach miksera. Następnie, cały czas ubijając, powoli wsypujemy cukier. Całość ubijamy jeszcze kilka-kilkanaście minut, do uzyskania jasnej i puszystej masy. Wtedy, nadal ubijając, powoli wlewamy olej i ekstrakt zapachowy. Do masy dodajemy suche składniki i mieszamy delikatnie za pomocą trzepaczki. Masę wlewamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma wymiary 10,5 na 25 cm). Można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem.
Zobacz inne przepisy na szybkie ciasta:
Szybkie Ciasto Z Owocami Na Maślance (Bez Miksera)
Klasyczny Murzynek – Przepis Ze Starego Zeszytu
Babka wyszła świetna,smakowita i pachnącą. Będę pewnie korzystać z Pani przepisów. Pozdrawiam.
Babka wyszła super , dziękuję za przepis z którego jeszcze nie raz z korzystam.Pozdrawiam.
Ja mam sporo oleju po smażeniu faworków. Spróbuję użyć go do tego ciasta. Tam gdzie mieszkam od paru dni brakuje oleju rzepakowego i słonecznikowego. Puste półki przez wojnę na Ukrainie.
Nie powinno się wykorzystywać dwukrotnie tego samego oleju, gdyż lipidy utleniają się powodując rakotwórcze związki.
Użyj stopionego masła pół kostki
Pani może sobie używać czego chce, ale mi nie musi nakazywać 😉
Witam serdecznie, dzięki za przepis, ciasto mi ładnie wyrosło, 1 raz, chyba teraz będę piekła tylko 1 godzinę, i daw więcej aromatu, dzięki za przepis
Mam jedno pytanie, ponieważ pieczenia mi nie wychodzą, czy ciasto trzeba wyjąć od razu z piekarnika, bo moje zostawiłam do ostygniecia w piekarniku i jest za suche, może następnym razem dodać 1 jajko więcej???
Babki nie potrzeba zostawiać w piekarniku, można ją od razu po upieczeniu wyjąć.
Dzień dobry. Lubię takie przepisy na babkę proste i smaczne, ściągnęłam przepis na pewno upiekę. 🙂👌