Skrzydełka na ryżu z warzywami to mało pracochłonne i szybkie danie, które możemy zaserwować na pyszny domowy obiad dla całej rodziny. Jest bardzo proste, nieskomplikowane, ale za to wyjątkowo smaczne. I jeszcze jeden plus: cały obiad przygotowujemy w jednym naczyniu, także nie mamy potem wiele do zmywania.
Ogólnie ta potrawa jest dość znana, ale oryginalna receptura nie do końca przypadła mi do gustu, gdyż zawiera kostkę (!) masła. Uważam, że ten składnik spokojnie można pominąć – ryż wchłania tłuszcz z kurczaka oraz bulion, więc nie jest suchy. Dodatkowo ryż wzbogaciłam o warzywa, co wzbogaca jego smak.
Składniki na skrzydełka na ryżu (na około 4 porcje):
- 800 g skrzydełek z kurczaka
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek suszony
Ponadto:
- 200 g ryżu (dałam biały, ale może też być brązowy, basmanti czy inny ulubiony)
- 700 ml bulionu drobiowego
- 4 łyżki ketchupu
- szklanka włoszczyzny (u mnie mrożone: marchew, pietruszka,por, seler pokrojone w paski)
- pół łyżeczki cukru
- zioła prowansalskie, ostra papryka, sól, pieprz
Przygotowanie
Skrzydełka myjemy, osuszamy i odkrawamy lotki. Obsypujemy je solą, pieprzem, ostrą papryką i czosnkiem granulowanym. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Bulion, ketchup, cukier i przyprawy mieszamy ze sobą. Surowy ryż mieszamy z warzywami. Dno naczynia żaroodpornego natłuszczamy i wysypujemy ryż z warzywami. Na nim układamy skrzydełka. Całość zalewamy bulionem z ketchupem. Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy z termoobiegiem bez przykrycia przez około godzinę.
zamiast skrzydełek- miałam pałki z kurczaka-reszta-bez zmian. Wyszło szybko i pysznie! Gorąco polecam! Do potraw dodaję harissę.