Pyszna sałatka z kalafiora, pomidorów i jajek jest prosta i szybka do zrobienia. Świetnie pasuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs np. karkówki z grilla, ale sprawdzi się również jako lekkostrawna, samodzielna przekąska. Jest delikatna w smaku, ale bardzo aromatyczna za sprawą szczypiorku i koperku. Na grillu pod chmurką zawsze cieszy się dużym powodzeniem.
Składniki na sałatkę z kalafiora:
- średniej wielkości kalafior (około 700 g)
- 4 ogórki konserwowe lub małosolne
- 3 jajka
- 3 pomidory
- garść oliwek zielonych (50 g)
- niewielki pęczek szczypioru
- niewielki pęczek kopru
- łyżka ketchupu
- 2 czubate łyżki majonezu
- sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafiora dzielimy na drobne różyczki, odcinamy twarde łodygi i gotujemy w osolonej wodzie al dente (albo aż będzie całkowicie miękki, zależy jak wam bardziej smakuje). Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w niezbyt drobną kostkę. Oliwki przekrawamy na pół, pomidory kroimy w kostkę. Szczypior i koper drobno siekamy. Majonez mieszamy z ketchupem i przyprawami. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie. Sałatkę można podać od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź