Fasolka szparagowa z mięsem mielonym to pyszne i sycące danie na obiad, które podbije wasze kubki smakowe. Jest to takie spaghetti bolognese, tylko zamiast makaronu mamy fasolkę szparagową, przez co danie jest zdrowsze i mniej kaloryczne. Świetna alternatywa dla osób nietolerujących glutenu. Ponieważ uwielbiam zarówno spaghetti, jak i fasolkę szparagową, dla mnie jest to strzał w dziesiątkę! Danie jest bardzo smaczne zarówno od razu po przygotowaniu, jak i na drugi dzień po odgrzaniu.
Składniki na fasolkę szparagową z mięsem mielonym:
- około 700 g żółtej fasolki szparagowej
- 400 g mięsa mielonego (dałam z łopatki wieprzowej)
- 500 ml passaty pomidorowej
- pół szklanki bulionu (dałam z kurczaka)
- niewielka cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g sera żółtego
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, papryka ostra, bazylia, oregano
Przygotowanie
Fasolkę myjemy, odcinamy jej końcówki i kroimy na 4-5 cm kawałki. Wsadzamy ją do garnka, zalewamy wodą, dodajemy pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości. Odcedzamy na durszlaku.
Na patelnię z rozgrzaną łyżką oleju przekładamy drobno posiekaną cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Smażymy przez 2-3 minuty. Następnie dokładamy mięso mielone i smażymy, aż się zrumieni. Po tym czasie wlewamy bulion i passatę pomidorową. Mieszając, dodajemy cukier, zioła i przyprawy. Całość dusimy na małym ogniu przez ok 10-15 minut, aż sos nieco zgęstnieje, od czasu do czasu mieszając. Fasolkę można dodać bezpośrednio na patelnię z sosem i wymieszać, albo rozłożyć ją na talerzach i polać sosem. Każdą porcję posypujemy startym serem żółtym.
Zostaw odpowiedź