Krokiety z pieczarkami, jajkami i serem są bardzo smaczne i treściwe. Idealne na bezmięsny obiad. Świetnie smakują podane z czerwonym barszczem. Może są nieco pracochłonne, ale mi dwa wystarczą, aby się najeść do syta, dlatego raz je przygotowując mamy obiad na co najmniej 2 dni.
Składniki na krokiety z pieczarkami, jajkami i serem (12 sztuk):
Naleśniki:
-
- 2 szklanki mleka (szklanka – 220 ml)
-
- szklanka wody gazowanej
-
- 2 szklanki mąki pszennej
-
- 2 jajka
-
- łyżka oleju
-
- szczypta soli
Farsz:
-
- 0,5 kg pieczarek
-
- 5 jajek
-
- 200 g sera żółtego
-
- cebula
-
- sól, pieprz
Dodatkowo: jajko, bułka tarta
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Smażymy naleśniki z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność.
Przygotowujemy farsz. Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i pieczarki również kroimy w kostkę. Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pieczarki i dalej smażymy, aż z pieczarek odparuje woda. Składniki odstawiamy do przestygnięcia. Następnie jajka mieszamy z pieczarkami i startym serem żółtym. Farsz przyprawiamy solą i pieprzem.
Na naleśniki wykładamy po sporej łyżce farszu. Zawijamy do środka brzegi naleśnika. Następnie zwijamy rulon, formując tym samym krokiety. Tak przygotowane krokiety obtaczamy w roztrzepanych jajkach i bułce tartej. Smażymy na oleju z wszystkich stron do zrumienienia.
Zostaw odpowiedź