Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować. Taka sałatka ze świeżych warzyw jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Całość polewamy oliwą wymieszaną z ziołami oraz skrapiamy sosem balsamicznym. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę podajemy z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…