Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami
Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować. Taka sałatka ze świeżych warzyw jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Całość polewamy oliwą wymieszaną z ziołami oraz skrapiamy sosem balsamicznym. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę podajemy z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.
Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…
Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…
Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…
Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…
Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…
Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…