Wegetariańskie

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować. Taka sałatka ze świeżych warzyw jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.

 

Składniki na śródziemnomorską sałatkę z fetą i oliwkami (na dwa duże talerze):

    • pół główki sałaty lodowej
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • około 150 g oliwek zielonych
    • niewielka czerwona cebula
    • 200 g sera feta
    • niewielka czerwona papryka
    • około 60 ml oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, po szczypcie suszonych: oregano, mięta, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn (jeśli akurat nie macie któregoś zioła, można pominąć)
    • sos balsamiczny do skropienia
    • półbagietka lub paluszki grissini do podania

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Całość polewamy oliwą wymieszaną z ziołami oraz skrapiamy sosem balsamicznym. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę podajemy z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.

 

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Zobacz inne przepisy na lekkie i szybkie sałatki:

Efektowna sałatka na przyjęcie

Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem

Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)

Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal)

Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)

Dietetyczna sałatka z brokułem i kukurydzą (167 kcal)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika – soczysta i aromatyczna

Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…

1 dzień ago

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką – prosty przepis krok po kroku

Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…

6 dni ago

Sernik łaciaty z ciastem czekoladowym – zawsze się udaje

Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…

1 tydzień ago

Kiełbasa zapiekana w jajku z warzywami – prosty przepis z piekarnika

Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…

2 tygodnie ago

Ciasto jogurtowe ze śliwkami – puszyste, wilgotne i mięciutkie

Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…

2 tygodnie ago

Tosty z gofrownicy – chrupiące i szybkie w przygotowaniu

Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…

3 tygodnie ago