Wegetariańskie

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami jest prosta do zrobienia, zdrowa, smakuje wyśmienicie i można ją zrobić w nie więcej niż 15 minut. Ponieważ kuchnia śródziemnomorska jest jedną z najzdrowszych na świecie, warto się nią inspirować. Taka sałatka ze świeżych warzyw jest bogata w witaminy i minerały. Jest świetną przystawką na imprezie, sprawdzi się też jako obiad w upalne dni, nawet dla osób będących na diecie odchudzającej.

 

Składniki na śródziemnomorską sałatkę z fetą i oliwkami (na dwa duże talerze):

    • pół główki sałaty lodowej
    • 250 g pomidorków koktajlowych
    • około 150 g oliwek zielonych
    • niewielka czerwona cebula
    • 200 g sera feta
    • niewielka czerwona papryka
    • około 60 ml oliwy z oliwek
    • sól, pieprz, po szczypcie suszonych: oregano, mięta, natka pietruszki, bazylia, tymianek, szałwia, rozmaryn (jeśli akurat nie macie któregoś zioła, można pominąć)
    • sos balsamiczny do skropienia
    • półbagietka lub paluszki grissini do podania

 

Przygotowanie

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i osuszamy. Sałatę lodową rwiemy na kawałki. Pomidorki przekrawamy na pół. Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka. Ser feta kroimy w dość dużą kostkę. Oliwę mieszamy z solą, pieprzem i ziołami. Przygotowujemy dwa duże płaskie talerze, na których układamy najpierw sałatę, na niej cebulę, paprykę, pomidory, oliwki i ser feta. Całość polewamy oliwą wymieszaną z ziołami oraz skrapiamy sosem balsamicznym. Sos balsamiczny można kupić gotowy w sklepie, lub samodzielnie przygotować mieszając ze sobą: łyżkę octu balsamicznego, łyżeczkę miodu, 2 łyżki oliwy, szczyptę soli i pieprzu. Sałatkę podajemy z grzankami z bagietki lub paluszkami grissini.

 

Śródziemnomorska sałatka z fetą i oliwkami

Zobacz inne przepisy na lekkie i szybkie sałatki:

Efektowna sałatka na przyjęcie

Sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem

Sałatka z niebieskim serem i pomidorami (338 kcal)

Lekka sałatka z selerem naciowym i sałatą (263 kcal)

Kolorowa sałatka z kurczaka, kapusty pekińskiej i kukurydzy (188 kcal)

Dietetyczna sałatka z brokułem i kukurydzą (167 kcal)

 

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

2 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

4 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago