Gołąbki z piekarnika z kapusty włoskiej i farszem z kaszy jęczmiennej i mięsa mielonego z indyka są bardzo smaczne, lekkie i małokaloryczne. Robi się je szybko i bezproblemowo. Jeden mały gołąbek ma tylko niecałe 100 kcal, choć są niezwykle sycące. Wystarczyło mi trzy, żeby się najeść. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym.
Składniki na gołąbki z piekarnika (wyszło około 15 niewielkich sztuk):
-
- niewielka główka włoskiej kapusty (800 g)
-
- 500 g mięsa mielonego z indyka
-
- średniej wielkości cebula
-
- 100 g kaszy jęczmiennej perłowej
-
- łyżka oleju
-
- sól, pieprz
-
- szklanka bulionu drobiowego lub warzywnego
Przygotowanie
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowaną kaszę odstawiamy do wystudzenia. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Surowe mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy kaszę, cebulę i przyprawy. Całość wyrabiamy dokładnie ręką przez kilka minut, aby powstała jednolita masa.
Do dużego garnka wlewamy wodę, dodajemy łyżeczkę soli, zagotowujemy. Do wrzącej wody wkładamy kapustę z wyciętym głąbem i parzymy ją na niewielkim ogniu przez około 6-8 minut. Stopniowo ściągamy liście, które robią się miękkie. Ze zdjętych liści odkrawamy grube nerwy liściowe.
Na każdym liściu układamy łyżkę farszu. Zwijamy najpierw boki, a następnie rolujemy. Małe liście kapusty i te, które nam się uszkodziły podczas gotowania układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na nich układamy gołąbki. Zalewamy je bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut, aby się zarumieniły.

Ostatnio chodzą za mną gołąbki… ale te do jedzenia 🙂 na pewno wypróbuje takie z piekarnika.