Kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce to pyszne, soczyste, mięciutkie i delikatne kotlety a la schabowe. Przepis jest bardzo prosty i łatwy do zrobienia, i jeśli się na niego zdecydujecie, to tak przygotowane kotlety z pewnością nie raz zagoszczą na waszym stole. Podałam je z ziemniakami z wody i surówką z cukinii.
Składniki na kotlety z indyka w ekstra chrupiącej panierce (wyszły mi 4 duże kotlety):
-
- 0,5 kg piersi z indyka
-
- duże jajko
-
- 1/3 szklanki mleka
-
- czubata łyżka mąki pszennej
-
- mąka pszenna i bułka tarta do panierowania
-
- sól, pieprz
-
- łyżka smalcu i 1/3 szklanki oleju do smażenia
Przygotowanie
Pierś z indyka kroimy w plastry grubości 2-3 cm, następnie rozbijamy je delikatnie tłuczkiem na grubość około 1 cm lub jeszcze bardziej cienko, w zależności od upodobań. Kotlety oprószamy solą i pieprzem.
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy czubatą łyżkę mąki, mleko i szczyptę soli. Mieszamy trzepaczką na gładką masę. Kotlety obtaczamy najpierw w mące, następnie w cieście, na koniec w bułce tartej. Przekładamy na patelnię z dobrze rozgrzanym olejem i smalcem. Smażymy na średniej mocy palnika po kilka minut z obu stron, aż panierka nabierze złotego koloru.
Zobacz inne przepisy na kotlety panierowane:
Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli
Kotlety kalafiorowe
Serowe kotlety z kurczaka z surówką z białej rzodkwi
Schabowy po królewsku – przepis na obiad
Pierś z kurczaka w cieście cukiniowym
Zostaw odpowiedź