Śledzie korzenne w oleju z przyprawami jakie dodaje się do piernika to tradycyjny przepis na pyszną przekąskę nie tylko na święta Bożego Narodzenia. Pachnące cynamonem, goździkami i imbirem śledzie może nie wszystkim przypadną do gustu, ale mają wielu zwolenników. Taka przekąska jest prosta i szybka do przygotowania, należy jednak pamiętać, żeby ją odpowiednio wcześniej przygotować, gdyż najlepiej smakują po około trzech dniach, kiedy składniki się „przegryzą”.
Składniki na śledzie korzenne w oleju:
-
- 0,5 kg filetów śledziowych solonych
-
- cebula
-
- 2 łyżki miodu
-
- 4 łyżki octu jabłkowego
-
- 150 ml oleju rzepakowego
Przyprawy:
-
- łyżeczka cynamonu
-
- 5 goździków
-
- 5 ziaren ziela angielskiego
-
- pół łyżeczki ziaren anyżu
-
- pół łyżeczki ziaren kolendry
-
- pół łyżeczki imbiru
-
- pół łyżeczki kardamonu
Wszystkie podane przyprawy można zastąpić dwoma łyżkami gotowej przyprawy do piernika bez cukru, mąki i kakao w składzie.
Przygotowanie
Śledzie najczęściej trzeba po zakupie wymoczyć w zimnej wodzie przez około godzinę, a jeśli są bardzo słone to 2-3 godziny. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Przyprawy, których nie mamy w proszku przekładamy do moździerza i ucieramy. Można je też zmielić w młynku do mielenia kawy. Kiedy przyprawy są już bardzo rozdrobnione, dodajemy również te w proszku i jeszcze chwilkę ucieramy, aby się dokładnie wymieszały. Śledzie przekładamy do miski, dodajemy do nich cebulę, miód, ocet i przyprawę. Całość mieszamy ze sobą. Śledzie układamy w słoiku (o pojemności około 0,7 l) i zalewamy olejem. Słoik zakręcamy i odstawiamy do lodówki. Śledzie są najlepsze po jakiś trzech dniach od przygotowania.
Zobacz inne przepisy na śledzie w zalewie:
Śledzie z natką pietruszki – przepis babci Danusi
Śledzie po węgiersku z papryką
Śledzie po cygańsku – przepis na śledzie
Najlepsze śledzie w śmietanie
Śledzie w zalewie ketchupowej
Śledzie z rodzynkami
Zostaw odpowiedź