Tosty z gyrosem to prosty przepis na pyszne zapiekanki pieczone w piekarniku, idealne na śniadanie czy kolację. Są kolorowe, apetycznie wyglądają i wybornie smakują. Smaczne zapiekanki z chleba tostowego z kurczakiem, warzywami i serem żółtym skłonią do jedzenia nawet największego niejadka. Będą też świetną przekąską na imprezie czy spotkaniu ze znajomymi.
Składniki na tosty z gyrosem:
-
- 10 kromek chleba tostowego
-
- 2 filety z piersi kurczaka
-
- mała cebula czerwona
-
- mała puszka kukurydzy
-
- 2 ogórki konserwowe
-
- mała papryka czerwona
-
- 180 g sera żółtego
-
- przyprawa kebab-gyros, sól, pieprz
-
- majonez
-
- ketchup
Przygotowanie
Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w średniej wielkości kostkę. Obsypujemy solą, pieprzem i przyprawą do gyrosa. Mięso podsmażamy na patelni z rozgrzaną łyżką oleju. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Paprykę kroimy w paski, ogórki w cienkie plasterki, cebulę w piórka. Kurczaka przekładamy do miski i dodajemy do niego warzywa. Składniki mieszamy ze sobą. Każdą kromkę chleba tostowego smarujemy cienką warstwą majonezu, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakładamy sporą łyżkę mieszanki składników, przyprawiamy solą i pieprzem. Tosty posypujemy startym serem żółtym po wierzchu. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 20 minut. Po upieczeniu tosty można polać ketchupem.
Zostaw odpowiedź