Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym, sałatą i serkiem kanapkowym to pyszne przekąski, które można podać na imprezie czy rodzinnej uroczystości. Są bardzo smaczne, kolorowe i ładnie prezentują się na stole.
Składniki na roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym:
Naleśniki ( około 6 sztuk):
-
-
- szklanka mleka (szklanka – 220 ml)
-
-
-
- pół szklanki wody gazowanej
-
-
-
- szklanka mąki pszennej
-
-
-
- 1 jajko
-
-
-
- łyżka oleju
-
-
-
- szczypta soli
-
Farsz:
-
- 150 g łososia wędzonego na zimno (pokrojony w cienkie plasterki)
-
- 2-3 kawałki papryki marynowanej
-
- kilka liści sałaty masłowej
-
- serek kanapkowy naturalny lub śmietankowy
-
- łyżka jogurtu naturalnego
-
- sól, pieprz
Przygotowanie
Przygotowujemy naleśniki. Mąkę przesiewamy przez sito. Dodajemy do niej mleko, jajka, wodę, olej i sól. Składniki miksujemy ze sobą przez chwilę i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie ciasto jeszcze raz krótko miksujemy. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju wlewamy szybkim ruchem porcję ciasta naleśnikowego, tak aby było rozprowadzone na całym dnie patelni. Do roladek smażę naleśniki nieco grubsze niż te do krokietów. Smażymy je z dwóch stron (obracając przy pomocy drewnianej łopatki lub podrzucając patelnią) do lekkiego zarumienienia. Usmażone naleśniki układamy w stosik na talerzu, który nakrywamy miską czy pokrywką. Dzięki temu naleśniki zachowają miękkość i elastyczność. Naleśniki odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowujemy farsz. Serek kanapkowy mieszamy z jogurtem i doprawiamy do smaku. Paprykę kroimy w paski, sałatę myjemy i osuszamy. Naleśniki smarujemy serkiem kanapkowym, układamy na nich liście sałaty, kawałki łososia i paprykę. Całość zwijamy ciasno w rulon. Rolady kroimy ostrym nożem na kawałki około 3-4 cm każda. Roladki naleśnikowe z łososiem wędzonym są od razu gotowe do podania, ale można je też najpierw schłodzić w lodówce.
Zostaw odpowiedź