Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym jest klasyką kuchni amerykańskiej idealną na grilla, piknik, lunch do pracy czy śniadanie. Przepis na nią spotkałam na tak wielu zagranicznych blogach, że w końcu postanowiłam ją przygotować. Od siebie co prawda dodałam mozzarellę, ale myślę, że ten składnik bardzo do niej pasował. Sałatka jest pyszna, aromatyczna, orzeźwiająca, a jednocześnie treściwa i sycąca.

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA

Składniki na sałatkę z kurczaka

Sałatka składa się z ugotowanych na parze piersi z kurczaka (pyszne też będą grillowane, ale chciałam uzyskać trochę zdrowszą wersję), chrupiącego selera naciowego i jabłka, słodkich winogron oraz uprażonych migdałów. Całości dopełnia mozzarella i lekki sos majonezowy z dodatkiem jogurtu.

Jak zrobić sałatkę z kurczaka?

Dokładny przepis (również w wersji do wydrukowania) znajduje się na dole strony.

To bardzo proste. Piersi z kurczaka obsypujemy przyprawami i gotujemy na parze. Czekamy, aż całkowicie ostygną i kroimy je w kostkę. Kroimy również selera naciowego, jabłko i winogrono. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy płatki migdałów, a także sos z majonezu i jogurtu. Całość mieszamy dokładnie i gotowe! Sałatkę najlepiej schłodzić przed podaniem przynajmniej godzinę w lodówce, będzie wtedy bardziej aromatyczna, gdyż wszystkie składniki się „przegryzą”.

Z czym podawać sałatkę?

Sałatka świetnie smakuje na liściu sałaty, a także wsadzona w bułkę. Takie danie można z powodzeniem włożyć do pojemniczka i zabrać ze sobą jako lunch do pracy czy szkoły. Świetnie sprawdzi się również na imprezie, podana na słonych krakersach.

Składniki na sałatkę z kurczakiem i selerem naciowym:

500 g piersi z kurczaka (3 niewielkie sztuki)
300 g czerwonych winogron
5 gałązek selera naciowego
kulka mozzarelli
jabłko
50 g płatków migdałów
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki majonezu
150 g jogurtu naturalnego gęstego
suszony czosnek, suszona cebula, pieprz ziołowy, pieprz czarny, sól

Przygotowanie

  • Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy z tłuszczu i błon. Każdą przyprawiamy solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Do garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Nakładamy sito do gotowania naparze i układamy na nim piersi z kurczaka. Całość nakrywamy pokrywką i gotujemy około 20 minut. Ugotowane piersi pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia, a następnie kroimy w kostkę.
  • Migdały prażymy na suchej patelni i również pozostawiamy do wystygnięcia. Selera naciowego kroimy w cienkie plasterki. Winogrona przekrawamy na pół, jeśli mają pestki, wydrążamy je łyżeczką. Jabłko kroimy w ósemki, wydrążamy gniazdo nasienne, następnie kroimy w plasterki. Jabłko spryskujemy sokiem z cytryny.
  • Majonez i jogurt przekładamy do jednej miski. Dodajemy sól, cebulę, czosnek i pieprz czarny. Sos mieszamy dokładnie.
  • Wszystkie składniki, czyli kurczaka, selera naciowego, jabłko, winogrono, migdały i sos przekładamy do jednej miski i mieszamy dokładnie.

Inne przepisy na sałatki z piersią kurczaka znajdziesz tutaj:

Sałatka Kebab z makaronem – przepis na sałatkę z kurczakiem

Sałatka makaronowa z kurczakiem i brokułem

Sałatka warstwowa z kurczakiem curry

Sałatka makaronowa z kurczakiem i kapustą pekińską

Sałatka z kurczakiem i kapustą pekińską w sosie czosnkowym

Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA
Sałatka z kurczakiem i selerem naciowym – hit prosto z USA