Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką jest pyszny, puszysty i wilgotny, a jednocześnie dość ciężki i lekko zbity. Jeśli lubicie serniki z gatunku tych konkretnych, a nie piankowych to z pewnością przypadnie wam do gustu. Kruche ciasto, masa ze zmielonych orzechów, masa serowa z brzoskwiniami i kruszonka to zestawienie, które nie może nie smakować. Takie ciasto jest co prawda nieco pracochłonne, ale jego smak z pewnością wam to wynagrodzi, a sernik świetnie sprawdzi się na wszelkiego rodzaju uroczystych (lub mniej uroczystych) okazjach.
Co potrzeba do przygotowania sernika na kruchym spodzie?
Przede wszystkim potrzebna jest dość duża blaszka do pieczenia – moja ma wymiary 28×23 cm, sprawdzi się też nieco większa. Blaszkę najlepiej wyłożyć papierem do pieczenia, nie będzie wtedy problemu z wyjęciem sernika. Niezbędnym elementem jest też robot kuchenny, który przyda się do ubicia białek czy wymieszania masy serowej.
Jak przygotować sernik na kruchym spodzie?
Dokładny przepis (również w wersji do wydrukowania) znajduje się na dole strony.
Aby przygotować sernik rozpoczynamy od zagniecenia kruchego ciasta, które dzielimy na dwie części. Mniejszą z nich, która będzie kruszonką wkładamy do zamrażalnika, a większą, która pójdzie na spód schładzamy w lodówce przez około godzinę. Następnie spod najlepiej podpiec na blaszce przez około 15 minut, wtedy mamy pewność, że nie będzie zbyt wilgotny. W tym czasie można przygotować masę orzechową, którą również trzeba będzie schłodzić. Na koniec przygotowujemy masę serową. Nie jest to bardzo skomplikowane. Masło trzeba utrzeć z cukrem i żółtkami, następnie dodać ser z wiaderka, budyń i ubite białka. Wtedy pozostaje złożenie ciasta. Na kruchy spód wykładamy masę orzechową, następnie masę serową, brzoskwinie i na koniec startą na tarce o grubych oczkach cienką warstwę ciasta. Wtedy nie pozostaje nic innego jak włożyć ciasto do piekarnika i poczekać ponad godzinę, aż się upiecze.
Jak przechowywać sernik na kruchym spodzie?
Sernik po wyjęciu z piekarnika musi wystygnąć w temperaturze pokojowej, czyli około 20 C. Po ostygnięciu można go jeszcze kilka godzin przechowywać w takich warunkach. Natomiast jeśli chcecie go podać np. na drugi dzień to najlepiej nakryć go folią aluminiową lub spożywczą i włożyć do lodówki. W lodówce z dobrych chłodzeniem no-frost spokojnie wytrzyma 4-5 dni. Sernik też można zamrozić, jeśli nie zjecie całego od razu. Po odmrożeniu również bardzo dobrze smakuje.
Składniki na sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką:
Kruche ciasto:
400 g mąki pszennej 3 szklanki
5 żółtek
200 g masła kostka
łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru
Masa orzechowa:
250 g orzechów mielonych (dałam ziemne, mogą też być włoskie)
120 ml mleka pół szklanki
2 łyżki cukru
2 jajka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki masła
Masa serowa:
1 kg sera z wiaderka (może też być twaróg trzykrotnie zmielony)
200 g masła kostka
3 jajka
5 białek
1 budyń waniliowy około 40 g
280 g cukru 3/4 szklanki
Dodatkowo:
puszka brzoskwiń
Przygotowanie
-
Przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicy lub w dużej misce mąkę mieszamy z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy masło prosto z lodówki, które ścieramy na tarce o dużych oczkach i żółtka. Ciasto szybko zagniatamy ręką albo robotem kuchennym.
-
Ciasto dzielimy na 2 części w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba kawałki zawijamy w folię aluminiową i większy odstawiamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika.
-
Następnie przygotowujemy masę serową. Masło, mleko i cukier zagotowujemy w rondelku. Dodajemy do nich orzechy, mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy masa będzie zimna dokładamy 2żółtka, proszek do pieczenia i pianę ubitą z dwóch białek. Całość mieszamy za pomocą łyżki.
-
Po godzinie wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy je i przekładamy na blaszkę (wymiary 28×23 cm) wyłożoną papierem dopieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 C piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
-
W tym czasie przygotowujemy masę serową. Białka jajek ubijamy na sztywno za pomocą miksera. Miękkie masło ucieramy z cukrem, następnie cały czas ucierając dodajemy żółtka, a potem po łyżce sera. Na koniec wsypujemy proszek budyniowy. Do masy dodajemy białka i całość mieszamy delikatnie łyżką.
-
Na spód podpieczonego ciasta wykładamy masę orzechową i wyrównujemy. Następnie wylewamy 2/3 masy serowej, na nią dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie i nakrywamy je resztą masy serowej. Wyjmujemy kruche ciasto z zamrażalnika i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Starte ciasto rozprowadzamy równomiernie na wierzchu masy serowej.
-
Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy 1h15 minut w trybie góra-dół. Ciasto po upieczeniu przez półgodziny studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je i pozostawiamy do całkowitego ostudzenia w temperaturze pokojowej.
Super