Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami
Ciasto Pijany Błazen składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą budyniową z adwokatem oraz warstwą brzoskwiniową, a także bitej śmietany z czekoladą na wierzchu. Jest bardzo smaczne i efektowne. W sam raz na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości czy niedzielne popołudnie. Jeśli lubicie ciasta z lekką nutą alkoholu, to z pewnością przypadnie wam do gustu.
Biszkopt:
Masa budyniowa:
Warstwa brzoskwiniowa:
Bita śmietana:
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) , której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy warstwę brzoskwiniową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna miksujemy ją z dżemem. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wykładamy ją na spodnią część biszkoptu i wkładamy do lodówki.
Przygotowujemy masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy na zmianę po trochę ajerkoniaku i po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy na warstwę brzoskwiniową i nakrywamy drugim blatem biszkoptu.
Przygotowujemy bitą śmietanę. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w misie blendera. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wodzy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę startej czekolady oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy resztą startej czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…