Ciasta i desery

Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami

Ciasto Pijany Błazen składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego masą budyniową z adwokatem oraz warstwą brzoskwiniową, a także bitej śmietany z czekoladą na wierzchu. Jest bardzo smaczne i efektowne. W sam raz na wszelkiego rodzaju rodzinne uroczystości czy niedzielne popołudnie. Jeśli lubicie ciasta z lekką nutą alkoholu, to z pewnością przypadnie wam do gustu.

 

Składniki na ciasto Pijany Błazen:

Biszkopt:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
  • 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
  • 180 g cukru (3/4 szklanki)
  • łyżka oleju
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżka kakao

 

Masa budyniowa:

  • 2 budynie śmietankowe bez cukru (po 40 g każdy)
  • 2 szklanki mleka (szklanka o pojemności 220 ml)
  • szklanka ajerkoniaku
  • 80 g cukru (1/3 szklanki)
  • 200 g masła

 

Warstwa brzoskwiniowa:

  • 200 ml wody
  • opakowanie galaretki brzoskwiniowej
  • 450 g dżemu brzoskwiniowego

 

Bita śmietana:

  • 400 g śmietany 30%
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżka żelatyny
  • 100 ml wody

 

Przygotowanie

Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm) , której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.

Przygotowujemy warstwę brzoskwiniową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy będzie zimna, ale jeszcze płynna miksujemy ją z dżemem. Kiedy masa zacznie lekko tężeć, wykładamy ją na spodnią część biszkoptu i wkładamy do lodówki.

Przygotowujemy masę budyniową. Półtora szklanki mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy na zmianę po trochę ajerkoniaku i po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy. Masę budyniową wykładamy na warstwę brzoskwiniową i nakrywamy drugim blatem biszkoptu.

Przygotowujemy bitą śmietanę. Czekoladę ścieramy na tarce lub rozdrabniamy w misie blendera. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wodzy i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na wysokich obrotach miksera, aż będzie sztywna. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy połowę startej czekolady oraz zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Bitą śmietanę wykładamy na wierzch ciasta i wyrównujemy. Posypujemy resztą startej czekolady. Ciasto wkładamy do lodówki na 3-4 godziny, aby masy zastygły.

Ciasto Pijany Błazen – biszkopt z masą budyniową i brzoskwiniami

Zobacz inne przepisy na ciasto z brzoskwiniami:

Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami

Sernik bez sera na kruchym cieście

Brzoskwiniowo-kokosowa pychotka bez pieczenia

Sernik na kruchym spodzie z orzechami i kruszonką – sprawdzony przepis

Sernik na zimno z brzoskwiniami

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem – kolorowa, sycąca i pyszna

Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…

2 dni ago

Ciasto Marzenka z wiśniami, kremem jogurtowym i polewą czekoladową

Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…

2 tygodnie ago

Słoikowy hit: ogórki z przecierem i cebulką

Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…

2 tygodnie ago

Sałatka Słoikowa od Teściowej – przepis na warzywa w delikatnej zalewie

Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…

3 tygodnie ago

Burgery w Cieście Drożdżowym – domowe bułki z mięsnym farszem

Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…

3 tygodnie ago

Gulaszowa z indykiem i batatami – prosty pomysł na obłędny w smaku obiad

Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…

3 tygodnie ago