Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Ciasto Ochoczy Kusiciel jest bardzo pyszne i efektowne. Jego smak z pewnością zachwyci waszych domowników i gości. Ciasto składa się z mięciutkiego biszkoptu przełożonego niecodziennym kremem budyniowym i dżemem porzeczkowym oraz z chrupiącymi ziarnami karmelowego słonecznika na wierzchu. Temu połączeniu nie sposób się oprzeć!
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Słonecznik w karmelu:
Dodatkowo: słoiczek dżemu porzeczkowego
Przygotowujemy słonecznik w karmelu. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, aby cukier się nie spalił. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze brązowej barwym wsypujemy słonecznik i dokładnie mieszamy, aby każde ziarno było pokryte karmelem. Słonecznik rozkładamy na folii aluminiowej tak, aby nie był ze sobą zlepiony i czekamy, aż ostygnie.
Następnie przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną wymieszaną z kakao, proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną. Ubijamy jeszcze chwilę, do połączenia się składników. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
W czasie pieczenia się biszkoptu przygotowujemy budyń. Około 400 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy proszek budyniowy. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło orzechowe wraz z mascarpone przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Wewnętrzne części blatów smarujemy dżemem porzeczkowym. Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy 3/4 kremu budyniowego. Masę przykrywamy drugim blatem ciasta. Cienką warstwę kremu budyniowego rozsmarowujemy na wierzchu biszkoptu i układamy pokruszony zimny słonecznik. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem dobrze zastygł.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…
View Comments
Witam , czym zastąpic maslo orzechowe ?
zmielonymi orzechami
Jakie masło orzechowe Pani poleca?
takie, gdzie w składzie nie ma żadnych innych dodatków, tylko 100% orzechów