Ciasto Kuszący Junaczek jest bardzo smaczne i efektowne, dlatego będzie świetnie pasować na wszelkiego rodzaju uroczystości. Biszkopt w połączeniu z masą czekoladową, brzoskwiniami i słonecznikiem w karmelu tworzy pyszną kompozycję, która zaspokoi głód na słodkie nawet i największego łasucha.
Składniki na Ciasto Kuszący Junaczek:
Biszkopt:
- 5 jajek rozmiar L
- 150 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 1 i 1/4 szklanki)
- 50 g mąki ziemniaczanej (2 łyżki)
- 180 g cukru (3/4 szklanki)
- łyżka oleju
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
Masa czekoladowa:
- 165 ml śmietany 30% (pół dużego opakowania)
- 250 g mascarpone
- duża tabliczka czekolady z ciasteczkami (300 g)
Masa z brzoskwiniami:
- 165 ml śmietany 30% (pół dużego opakowania)
- 250 g mascarpone
- 3 brzoskwinie (mogą być z puszki)
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki żelatyny
- 120 ml wody
Słonecznik w karmelu:
- 120 g pestek słonecznika
- 2 płaskie łyżki masła
- 5 łyżek cukru
Przygotowanie
Przygotowujemy słonecznik w karmelu. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni i odstawiamy. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło, następnie wsypujemy cukier. Mieszamy od czasu do czasu, uważając, aby cukier się nie spalił. Kiedy cukier się rozpuści i nabierze brązowej barwy, wsypujemy słonecznik i dokładnie mieszamy, aby każde ziarno było pokryte karmelem. Słonecznik rozkładamy na folii aluminiowej tak, aby nie był ze sobą zlepiony i czekamy, aż ostygnie.
Przygotowujemy biszkopt. Jajka (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wbijamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy olej oraz przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszane z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 24×24 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 30 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa równe blaty.
Przygotowujemy masę czekoladową. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera. Czekoladę dzielimy na kostki i mielimy w misie miksera (można też zetrzeć ją na tarce). Miazgę czekoladową miksujemy z mascarpone. Następnie dodajemy ubitą śmietanę i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
Przygotowujemy masę z brzoskwiniami. Świeże brzoskwinie obieramy ze skórki, z puszki odsączamy na ręczniku papierowym. Owoce kroimy w kostkę. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno na najwyższych obrotach miksera (najlepiej za jednym zamachem ubić całe 330 ml śmietany, odłożyć dużą łyżkę na posmarowanie wierzchu ciasta, a resztę podzielić na dwie części – jedną dodać do masy czekoladowej, drugą do brzoskwiniowej). Mascarpone miksujemy z cukrem, następnie dodajemy bitą śmietanę, po chwili zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na koniec wrzucamy brzoskwinie i całość mieszamy łyżką.
Spód ciasta najlepiej włożyć z powrotem do blaszki. Na niego wykładamy masę czekoladową i wyrównujemy. Następnie wykładamy masę z brzoskwiniami i przykrywamy ją drugim blatem ciasta. Wierzch biszkoptu smarujemy odstawioną wcześniej bitą śmietaną i układamy pokruszony zimny słonecznik. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masy dobrze zastygły.
Zobacz przepisy na inne ciasta na biszkopcie:
Ciasto Ochoczy Kusiciel – biszkopt z pysznym kremem i słonecznikiem
Pianka na biszkopcie – pyszne ciasto piankowe z galaretką
Ciasto Finezyjny Adwokat – efektowny biszkopt kremem z ajerkoniakiem
Biszkopt z galaretką i mascarpone
Ciasto Włoski Narzeczony – rewelacyjny biszkopt z kremem cappuccino
Witam! Ten przepis na jakiej wielkości blaszkę???
Tak jak podano w treści przepisu: 24×24 cm