Rurki z ciasta francuskiego z kremem orzechowym to bardzo pyszny deser, który zadowoli każdego łasucha. Nie są szczególnie trudne do zrobienia, warunkiem jest posiadanie odpowiednich foremek do rurek i odrobiny cierpliwości do nawijania na nie pasów ciasta. Ciasto francuskie w połączeniu ze smakowitym, nieprzesłodzonym kremem budyniowym z dodatkiem masła orzechowego, to smakołyk obok którego nie można przejść obojętnie.
Składniki na rurki z kremem budyniowym (około 30 sztuk):
Krem budyniowy:
- 500 ml mleka
- 2 łyżki mąki pszennej (40 g)
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej (40 g)
- 150 g cukru
- 2 żółtka
- 50 g masła
- 50 g masła orzechowego
Ciasto:
- 3 blaty ciasta francuskiego
- 2 białka
- cukier gruby
Przygotowanie
Około 350 ml mleka wlewamy do garnka, dodajemy cukier i doprowadzamy do wrzenia. W pozostałym mleku rozpuszczamy mąkę pszenną, ziemniaczaną i żółtka. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Masło orzechowe wraz miękkie masło przekładamy do jednej miski i miksujemy przez chwilę. Następnie dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Ciasto francuskie rozprostowujemy i pokroimy na paski o szerokości około 2,5-3 cm. Foremki do pieczenia rurek lekko natłuszczamy olejem i każdą owijamy paskiem ciasta francuskiego. Foremki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, smarujemy roztrzepanym widelcem białkiem i posypujemy cukrem.
Blachę z rurkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy około 18-20 minut (aż nabiorą złotego koloru) w trybie góra-dół. Upieczone rurki odstawiamy do wystudzenia, następnie ostrożnie zdejmujemy z foremek.
Krem orzechowy przekładamy do rękawa cukierniczego i napełniamy nim rurki.
Zostaw odpowiedź