Karkówka z piekarnika z cebulą i dużą ilością papryki to pyszne danie obiadowe, kojarzące się z kuchnią węgierską. Mięso z tego przepisu wychodzi bardzo aromatyczne, miękkie, soczyste, wręcz rozpływa się w ustach. Danie można podać z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Sprawdzi się również jako ciepły posiłek na imprezie czy spotkaniu rodzinnym.
Z poniższych składników wychodzi duża porcja, która z powodzeniem wystarczy na obiad na dwa dni – na drugi dzień po przygotowaniu karczek jest równie smaczny.
Składniki na karkówkę z piekarnika:
- 1 kg karkówki wieprzowej + przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, pieprz ziołowy
- 2 cebule
- papryka czerwona
- pół szklanki passaty pomidorowej (lub 2 łyżki przecieru)
- szklanka wody
- 2 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- łyżeczka papryki ostrej w proszku
- łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- sól, pieprz czarny, czosnek suszony
Przygotowanie
Karkówkę kroimy w plastry grubości około 1,5 cm i obsypujemy przyprawami. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i obsmażamy na nim plastry karkówki z obu stron po około 4-5 minut. Karkówkę zdejmujemy z patelni i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Cebulę kroimy w piórka. Paprykę w paski. Cebulę wrzucamy na patelnię z odrobiną olej i smażymy 2- 3 minuty. Po tym czasie na patelnię przesypujemy wszystkie trzy rodzaje papryk w proszku i smażymy jeszcze około 3 minuty. Następnie wlewamy passatę pomidorową, wodę, dodajemy sól, pieprz i czosnek. Całość gotujemy jeszcze kilka minut.
Na karkówkę wykładamy paski papryki i wylewamy sos pomidorowy z cebulą. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 1 godzinę i 20 minut pod przykryciem, następnie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 minut.
Zobacz inne przepisy na karkówkę pieczoną:
Karkówka pieczona w plastrach – pyszny przepis na karczek z piekarnika
Karkówka kebabowa z piekarnika
Roladki z karkówki zapiekane w sosie pomidorowym
Karkówka po cygańsku z pieczarkami i papryką
Karkówka z pieczarkami i cebulą
Zostaw odpowiedź