Pierogi drożdżowe z mięsem i pieczarkami sprawdzą się jako pyszna przekąska do barszczu, można je też zabrać ze sobą do pracy czy szkoły. Smakują równie dobrze na ciepło jak i na zimno. Można je przechowywać przez 2-3 dni, więc nawet taka duża porcja jaką podaję nie powinna się zmarnować. Pierogi są tak pyszne, że szybko znikają i nie można im się oprzeć.
Składniki na Pierogi drożdżowe z mięsem i pieczarkami (16 dużych sztuk):
- 750 g mąki pszennej typ 500
- 1,5 opakowania suchych drożdży (12 g) lub 50 g świeżych drożdży
- 450 ml ciepłej wody
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka soli
- 3 łyżki oliwy
Farsz:
- 500 g pieczarek
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka, może być wieprzowe lub wołowe)
- cebula
- sól, pieprz, papryka ostra, czosnek suszony, oregano
Dodatkowo:
- jajko do posmarowania
- suszone oregano lub inne zioła do posypania
- ketchup
Przygotowanie
Świeże drożdże rozkruszamy do miseczki, dodajemy łyżkę mąki i cukier, oraz około 1/3 szklanki ciepłej (ale nie gorącej) wody. Zaczyn dokładnie mieszamy i odstawiamy (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”. Jeśli mamy suche drożdże pomijamy ten krok.
Mąkę wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, suche drożdże lub wyrośnięty zaczyn z drożdży. Do mąki wlewamy resztę ciepłej wody i oliwę. Ciasto wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne. Pozostawiamy je w misce do wyrośnięcia na około godzinę. Przykrywamy ściereczką (zimą ciasto najlepiej umieścić koło grzejnika).
W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż odparuje z nich cały sok. Pieczarki odstawiamy, a na tej samej patelni podsmażamy najpierw cebulę pokrojoną w kostkę, a po chwili dodajemy mięso mielone. Mięso smażymy, rozdrabniając dokładnie łopatką, aż nabierze brązowego koloru. Mięso mieszamy z pieczarkami i przyprawiamy do smaku.
Po godzinie, kiedy ciasto podwoi swoją objętość, jeszcze raz krótko je wyrabiamy i dzielimy na 4 części. Każdą z nich dzielimy jeszcze raz na 4 części (można więcej, jeśli chcecie mieć mniejsze pierogi). Następnie każdą część rozwałkowujemy na koło o grubości do 5 mm. Na środku każdego koła rozsmarowujemy łyżkę ketchupu i nakładamy farsz z pieczarek i mięsa. Ciasto zginamy w połowie i formujemy pieroga. Brzegi zwilżamy wodą i dobrze sklejamy. Pierogi odstawiamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, nakrywamy ściereczką i pozostawiamy na około pół godziny do wyrośnięcia. Smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy oregano. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 C z funkcją termoobiegu, aż do zarumienienia (około 20- 25 minut).
Zostaw odpowiedź