Puszysty sernik na herbatnikach jest bardzo delikatny, kremowy i wilgotny. Polewa czekoladowa stanowi pyszne uzupełnienie masy serowej. Całość wręcz rozpływa się w ustach. Ciasto robi się bardzo szybko, zwłaszcza jeśli wykorzystujemy gotowy ser do sernika z wiaderka. Taki sernik świetnie sprawdzi się zarówno do popołudniowej kawy, jak i na świątecznym stole.
Składniki na puszysty sernik na herbatnikach:
- 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu (może też być z wiaderka)
- 5 jajek rozmiar L
- 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g każdy)
- 200 g cukru (szklanka)
- 120 ml oleju ( ponad pół szklanki)
- 200 ml mleka (3/4 szklanki)
- łyżeczka aromatu pomarańczowego (lub innego)
- około 150 g herbatników
Polewa:
- 150 g gorzkiej czekolady
- 5-6 łyżek mleka
Przygotowanie
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę na najwyższych obrotach miksera.
Żółtka ubijamy przez kilka minut na jasną i puszystą masę. Następnie wsypujemy cukier i ubijamy jeszcze 2-3 minuty. Dodajemy połowę sera, wsypujemy budynie i miksujemy do połączenia się składników. Cały czas miksując, cienką stróżką wlewamy olej i aromat pomarańczowy. Następnie wlewamy mleko. Na koniec dodajemy resztę twarogu. Do masy przekładamy białka i mieszamy za pomocą łyżki.
Na dnie blaszki (moja ma wymiary 24 x 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia układamy herbatniki. Na herbatniki wylewamy masę serową i wyrównujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 C. Na ostatniej od dołu półce piekarnika układamy blaszkę czy miseczkę z około 0,5 litra wody. Na środkowej półce układamy blaszkę z sernikiem. Pieczemy przez godzinę w trybie góra-dół. Jeśli sernik zacznie się robić na górze zbyt brązowy, włączamy tylko dolną grzałkę.
Następnie wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim ciasto na kolejne pół godziny. Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Ciasto może lekko opaść lub popękać, ale nie ma to znaczenia, gdyż polewa czekoladowa przykryje niedoskonałości.
Przygotowujemy polewę czekoladową. Czekoladę połamaną na kostki i mleko podgrzewamy na wolnym ogniu w rondelku, od czasu do czasu mieszając, aby nic się nie przypaliło. Polewę doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Następnie wylewamy ją na wystudzone ciasto.
Mega przepis.