Gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną inaczej nazywane też gołąbkami oszukanymi czy bez zawijania to bardzo smaczne danie, które można podać na sycący obiad dla całej rodziny. Właściwie bardziej przypominają kotlety mielone niż gołąbki, co nie zmienia faktu, że są przepyszne. Z podanych składników wychodzi duża porcja, która wystarczy na obiad na dwa dni. Na drugi dzień gołąbki są jeszcze smaczniejsze i można je bez problemu odgrzać w mikrofalówce czy na patelni.
Składniki na gołąbki na lewą stronę z kapustą kiszoną (około 12 sztuk):
- 500 g mięsa mielonego (dałam z indyka)
- 100 g ryżu
- 500 g kapusty kiszonej
- 2 jajka
- cebula
- pół szklanki kaszy manny (80 g)
- sól, pieprz, czosnek suszony, papryka ostra
Sos pomidorowy:
- szklanka passaty
- 1,5 szklanki wody
- łyżeczka oleju
- pół łyżeczki cukru
- sól, pieprz, papryka ostra, kminek mielony, tymianek, majeranek
Przygotowanie
Kapustę kiszoną odciskamy dokładnie z wody i przekładamy do garnka. Zalewamy ją zimną wodą, tak aby była całkowicie zakryta i gotujemy do miękkości przez około 30 minut. Następnie odcedzamy ją dokładnie, studzimy i siekamy na mniejsze kawałki. Ryż gotujemy w osolonej wodzie tak, aby był lekko twardy. Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na patelni na złoty kolor.
Kapustę, ryż, mięso mielone i cebulę przekładamy do jednej dużej miski. Dodajemy jajka, kaszę manną i przyprawy. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Z masy formujemy okrągłe kotleciki wielkości mandarynki.
Gołąbki obsmażamy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron przez 3-4 minuty. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego.
Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i takim sosem zalewamy gołąbki. Całość pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C około 30 minut. Następnie zdejmujemy przykrycie i pieczemy jeszcze około 15 minut.
Zostaw odpowiedź