Kanapki na ciepło z jajecznicą, szynką i serem żółtym zapieczone w piekarniku to szybka i wyjątkowo smaczna przekąską, którą można podać na śniadanie czy kolację. Robi się je błyskawicznie – wystarczy usmażyć jajka, wymieszać je z szynką, serem i majonezem, nałożyć na chleb tostowy i zapiec w piekarniku. Jeszcze szybciej znikają ze stołu, gdyż są pyszne.
Gorące kanapki z piekarnika to potrawa, która powstaje z kilku prostych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce, więc są świetnym pomysłem, kiedy mamy ochotę na coś innego niż zwykłe kanapki, a nie chce nam się wychodzić z domu na zakupy. Po zapieczeniu można na nie nałożyć różne warzywa: plastry pomidora, ogórka, oliwki czy paprykę, albo polać ketchupem czy sosem tatarskim.
Składniki na kanapki na ciepło (4 porcje):
- 8 kromek chleba tostowego (dałam pełnoziarnisty)
- 5 jaj rozmiar L
- łyżeczka masła
- 100 g szynki
- 150 g sera żółtego
- płaska łyżka majonezu
- sól, pieprz, ostra papryka
Dodatki do podania: ketchup, szczypior, plastry pomidora
Przygotowanie
Na patelni rozpuszczamy masło i wbijamy jajka. Smażymy dobrze ściętą jajecznicę i odstawiamy do lekkiego wystudzenia. Szynkę kroimy w kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Jajecznicę przekładamy na deskę do krojenia i siekamy nożem na mniejsze kawałki. Szynkę, ser żółty i jajecznicę przekładamy do miski. Dodajemy majonez i przyprawy. Całość mieszamy dokładnie.
Tak przygotowaną pastą smarujemy kromki chleba tostowego, które układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C i pieczemy około 12 minut w trybie góra-dół lub grilla. Tosty podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika.
Zostaw odpowiedź