Zupa chińska z kurczakiem i makaronem to pyszne danie inspirowane kuchnią azjatycką i popularnymi u nas błyskawicznymi zupkami chińskimi – w porównaniu do nich jest jednak zdrowa, naturalna, kolorowa i smaczniejsza.
Taka gorąca, lekko pikantna zupa z kurczakiem i makaronem świetnie sprawdzi się na obiad w chłodniejsze dni, gdyż świetnie syci i rozgrzewa. Jej przygotowanie nie jest szczególnie skomplikowane i można to zrobić w około 30 minut.
Ta oryginalna i aromatyczna zupa z pewnością zasmakuje nie tylko wielbicielom niezdrowych zupek chińskich, ale wszystkim, którzy lubią orientalne i nietypowe smaki.
Składniki na zupę chińską z kurczakiem i makaronem (4 porcje):
- 2 piersi z kurczaka + przyprawy: kumin, papryka wędzona, czosnek suszony, sól
- 500 g gotowej mrożonki Mieszanka Chińska
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 100 g makaronu mie noodle
- pół łyżeczki cukru brązowego
- łyżka octu ryżowego
- łyżka soku z limonki (można zastąpić cytryną)
- mały pęczek kolendry (można zstąpić pietruszką)
- kurkuma, chili, imbir, sól, pieprz
Przygotowanie
Piersi z kurczaka kroimy w paski i obsypujemy przyprawami. Odstawiamy na 10 minut, następnie smażymy na patelni z rozgrzanym olejem. Makaron gotujemy wg instrukcji producenta w osolonej wodzie z dodatkiem pół łyżeczki kurkumy.
Mrożone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości. Następnie do warzyw dodajemy usmażonego kurczaka i makaron. Przyprawiamy solą, pieprzem, odrobiną chili i imbiru. Dodajemy cukier. Kolendrę miksujemy blenderem na gładką pastę z octem i sokiem z limonki. Pastę dodajemy do zupy. Całość mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu jeszcze 2-3 minuty. Zupę próbujemy i ewentualnie jeszcze raz doprawiamy do smaku.
Zostaw odpowiedź