Stripsy z kurczaka z sosem czosnkowym, frytkami i surówką to pyszne i wcale nie takie niezdrowe jakby się mogło wydawać danie, które można podać na obiad dla całej rodziny. Zarówno dzieci, jak i dorośli będą zachwyceni. Mięciutkie kawałki kurczaka w chrupiącej panierce, sos czosnkowy, pyszna surówka z kapusty pekińskiej i frytki z piekarnika składają się na danie, którym nie pogardzi nawet największy niejadek.
Składniki na stripsy z kurczaka (4 porcje):
- 2 podwójne piersi z kurczaka (około 600 g) + przyprawy: czosnek suszony, słodka i ostra papryka, sól, pieprz
- 2 jajka
- szklanka mąki tortowej
- ok. 150 ml mleka
- pół łyżeczki soli
Panierka: około półtora szklanki mąki (może być pszenna lub kukurydziana), półtora szklanki płatków kukurydzianych
Surówka z kapusty pekińskiej:
- pół kapusty pekińskiej
- 2 pomidory
- średniej wielkości marchew
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżka oleju
- sól, pieprz
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 180 ml jogurtu naturalnego
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Ponadto: około 600 g frytek mrożonych lub ziemniaków
Przygotowanie
Stripsy z kurczaka
Piersi z kurczaka kroimy w paski i posypujemy przyprawami. Odstawiamy na około 30 minut. Jajka mieszamy za pomocą rózgi do ubijania z mąką, mlekiem i odrobiną soli. Mięso przekładamy do miski z tak powstałym ciastem i dokładnie je w nim obtaczamy. Płatki kukurydziane drobno kruszymy lub rozdrabniamy blenderem i mieszamy z mąką. Kawałki kurczaka obtaczamy w panierce z płatków kukurydzianych i przekładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Warstwa oleju powinna mieć około 1 cm. Smażymy je przez kilka minut z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Frytki
Ziemniaki obieramy, kroimy na frytki w paski, przekładamy do miski, dodajemy łyżkę oleju rzepakowego i mieszamy. Frytki (także mrożone, jeśli z takich korzystamy) przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 45 minut, aż zaczną się robić lekko brązowe. Frytki można też tradycyjnie usmażyć na głębokim oleju.
Surówka z kapusty pekińskiej
Kapustę pekińską szatkujemy, obsypujemy solą i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie pomidora kroimy w kostkę, a marchew obieramy i ścieramy na tarce. Kapustę odcedzamy z wody, która wytworzyła się po zasypaniu solą. Dodajemy do niej resztę warzyw, olej, sok z cytryny i przyprawy do smaku. Składniki mieszamy ze sobą.
Sos czosnkowy
Majonez mieszamy z jogurtem, czosnkiem przeciśniętym przez praskę, musztardą i przyprawami.
Na talerzu układamy frytki, kawałki kurczaka, surówkę z kapusty, a całość polewamy sosem czosnkowym.
Zobacz inne przepisy na domowy fast-food:
Domowy gyros na talerzu z frytkami
Zapiekanka Cheeseburger – pyszny domowy fast food
Kapsalon – wyśmienity fastfood
Domowe hamburgery
Najlepsze domowe Maxi Hot Dogi z karmelizowaną cebulą
Zostaw odpowiedź