Ciasto Skrzydła Ikara to pyszny i leciutki dwuwarstwowy deser na bazie bitej śmietany, malin i brzoskwiń. Robi się je bardzo szybko i nie wymaga wiele pracy. Po przygotowaniu jednak trzeba je umieścić na kilka godzin w lodówce, aby masa dobrze zastygła i dało się bez problemu kroić nożem na porcje.
Ciasto smakuje prawie jak lody owocowe, dlatego najlepiej podawać je prosto z lodówki w czasie ciepłych wiosennym czy letnich dni.
Składniki na ciasto Skrzydła Ikara:
- 250 g brzoskwiń lub mango (świeże lub z puszki)
- 250 g malin
- 800 ml śmietany 30%
- 250 g mascarpone
- opakowanie galaretki brzoskwiniowej +180 ml wody
- opakowanie galaretki malinowej +180 ml wody
- 50 g wiórków kokosowych
- około 200 g herbatników
Przygotowanie
Galaretki rozpuszczamy osobno w gorącej wodzie. Odstawiamy do wystudzenia. Owoce miksujemy osobno na gładką masę. Śmietanę prosto z lodówki ubijamy na najwyższych obrotach miksera przez kilka minut, aż będzie sztywna. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy na niższych obrotach jeszcze przez chwilę, aż składniki się połączą.
Od ubitej śmietany odejmujemy 3 łyżki, a resztę dzielimy na dwie równe części. Do jednej z części dodajemy mus malinowy i miksujemy przez chwilkę, następnie powoli wlewamy wystudzoną, ale jeszcze płynną galaretkę malinową. Tak samo postępujemy z drugą częścią bitej śmietany – miksujemy ją z brzoskwiniami i galaretką brzoskwiniową.
Na dnie wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (moja ma wymiary 24×24 cm) układamy warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę z malinami i wyrównujemy. Na masę malinową wykładamy brzoskwiniową. Na wierzchu układamy herbatniki. Herbatniki smarujemy resztą bitej śmietany, którą wcześniej odstawiliśmy. Posypujemy wiórkami kokosowymi (mogą to też być płatki migdałów). Ciasto odkładamy do lodówki na kilka godzin.
Zobacz inne przepisy na lekkie ciasta bez pieczenia:
Ciasto Pani Zebra – pyszny jogurtowiec bez pieczenia
Truskawkowa Fantazja – ciasto bez pieczenia
Ciasto Siódme Niebo – pyszny deser piankowy bez pieczenia
Księżniczka – szybkie ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia „Niebiańska chmurka”
Zostaw odpowiedź