Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis

Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis
Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis

Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami jest bardzo smaczne, idealnie kruche, a dzięki piance lekkie i delikatne. Do jego przygotowania można użyć ulubionych owoców sezonowych, w moim przypadku były to borówki, ale równie dobrze sprawdzą się truskawki, maliny, brzoskwinie, jabłka czy rabarbar.

Takie domowe ciasto idealnie sprawdzi się na deser do popołudniowej kawki czy herbaty, a także kiedy przyjadą goście.

Składniki na kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami:

  • 5 żółtek
  • 350 g mąki pszennej typ 500 (3 szklanki)
  • 150 g cukru (2/3 szklanki)
  • 250 g masła (zimnego)
  • 50 g smalcu
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Pianka jogurtowa:

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 5 białek
  • 180 g cukru (szklanka)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (po około 40 g sztuka)
  • szczypta soli

 

Dodatkowo: 200 g owoców sezonowych, np. borówek, łyżka mąki ziemniaczanej

 

Przygotowanie

Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło i smalec siekamy drobno nożem. Dodajemy do nich żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cukier. Szybko zagniatamy ręką jednolite ciasto. Można je zagnieść również za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto dzielimy na dwa kawałki w proporcjach 1/3 i 2/3. Oba zawijamy w folię aluminiową. Większy wkładamy do lodówki, a mniejszy do zamrażalnika na mniej więcej godzinę.

Po tym czasie większym kawałkiem ciasta, który był w przechowywany w lodówce wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 28×23 cm, może też być nieco mniejsza) wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i podpiekamy przez 10 minut w trybie góra-dół.

W tym czasie białka ubijamy na najwyższych obrotach miksera ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo cukier. Miksujemy aż powstanie błyszcząca, sztywna piana. Następnie dodajemy po łyżce jogurtu. Na koniec zmniejszamy obroty miksera i wsypujemy proszek budyniowy. Miksujemy do połączenia się składników.

Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika, układamy na nim owoce wymieszane z mąką ziemniaczaną, następnie rozsmarowujemy piankę jogurtową. Na nią ścieramy na tarce ciasto trzymane w zamrażalniku. Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45 minut w temperaturze 180 C w trybie góra-dół. Po upieczeniu ciasto studzimy w piekarniku, gdyż może lekko opaść.

Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis
Kruche ciasto z jogurtową pianką i owocami – sprawdzony przepis

Zobacz inne przepisy na ciasto z owocami:

Ciasto z rabarbarem i kruszonką – prosty i szybki przepis

Szybkie ciasto z owocami na maślance (bez miksera)

Kruche ciasto z rabarbarem i bezą – przepis na ciasto Pleśniak

Ekspresowe ciasto Łaciatek z truskawkami

Szybkie ciasto biszkoptowe z rabarbarem