Sałatka z brokułem i makaronem świetnie sprawdzi się na grillu czy spotkaniu w większym gronie. Jest bardzo smaczna, lekka i kolorowa. Bardzo ładnie prezentuje się na stole i wszyscy chętnie po nią sięgają.
Jak przygotować sałatkę z brokułem i makaronem?
Robi się ją dość szybko. Wystarczy ugotować makaron i brokuła, a w międzyczasie przygotować resztę składników i sos. Następnie wszystko razem mieszamy ze sobą, albo tak jak ja to zrobiłam, składniki rozkładamy na dużych płaskich talerzach. Sałatka prezentuje się wtedy jeszcze bardziej apetycznie.
Składniki na sałatkę z brokułem i makaronem:
- szklanka (80 g) makaronu cavatappi (albo kolanka czy świderki)
- brokuł o wadze około 500 g
- 250 g pomidorów koktajlowych
- pół główki sałaty lodowej
- 150 g mozzarelli mini
- małą puszka kukurydzy
- mały pęczek kopru
- mały pęczek szczypioru
Sos czosnkowy:
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- łyżeczka musztarda z curry
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie (2-3 minuty krócej niż zaleca producent). Odcedzamy na sicie i odstawiamy do wystudzenia. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy na parze lub w osolonej wodzie również na półtwardo.
Sałatę lodową rwiemy na kawałki lub siekamy plastikowym nożem. Kukurydzę i mozzarellę odsączamy z zalewy. Pomidory przekrawamy na pół. Szczypior i koper drobno siekamy.
Majonez mieszamy z jogurtem, musztardą, czosnkiem przeciśniętym przez praskę i przyprawami.
Składniki sałatki można po prostu wymieszać ze sobą i przełożyć do salaterki lub przygotować dwa duże talerze i układać na nich po kolei składniki. Zaczynamy od sałaty, następnie kukurydza, makaron, brokuł, pomidory, kulki mozzarelli. Za pomocą łyżki po sałatce rozprowadzamy sos majonezowy. Całość posypujemy koprem i szczypiorem. Sałatkę można spożywać od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź