Pyszna przekąska śledziowa z marynowanymi grzybami, papryką i cebulą jest to bardzo dobry pomysł na prosty przysmak na święta czy inne okazję, kiedy spotykamy się w gronie rodziny i przyjaciół. Jest wyrazista w smaku i aromatyczna, a wszystkie jej elementy świetnie ze sobą współgrają.
Jak zrobić pyszną przekąskę śledziową?
Przygotowanie jest bardzo proste. Wystarczy pokroić wszystkie składniki i wymieszać z olejem, musztardami i pieprzem. Całość odkładamy na trochę do lodówki, aby smaki się „przegryzły” i gotowe. Taką przekąskę można podać w towarzystwie chrupiącej bagietki czy innego pieczywa.
Składniki na pyszną przekąskę śledziową:
- 500 g filetów śledziowych
- 1 duża cebula biała
- słoik papryki marynowanej (około 250 g po odsączeniu)
- słoik grzybów marynowanych w occie (około 250 g po odsączeniu)
- 3 łyżki oleju rzepakowego, słonecznikowego lub lnianego
- łyżeczka musztardy francuskiej
- łyżeczka musztardy sarepskiej
- grubo mielony pieprz
Przygotowanie
Filety śledziowe, jeśli w smaku są dla nas zbyt słone, moczymy w zimnej wodzie przez 3-4 godziny. Wodę wymieniamy co godzinę. Po tym czasie, wyjmujemy je, osuszamy i kroimy na kawałki po 2-3 cm. Można również użyć już gotowych śledzi w oleju, czy z zalewy octowej – wtedy nie trzeba ich moczyć.
Paprykę i grzyby odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Również cebulę kroimy w kostkę.
Do miski przekładamy śledzie, cebulę, paprykę i grzyby. Dodajemy musztardy, olej i pieprz. Całość mieszamy dokładnie.
Śledzie najlepiej przełożyć do słoika lub innego szczelnego pojemnika. Odstawiamy je do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. W lodówce można je przechowywać przez kilka dni.
Zobacz inne przepisy na przekąski ze śledzi:
Śledzie w sosie musztardowym – prosty i szybki przepis
Pasta kanapkowa ze śledziem – pyszny dodatek do pieczywa
Śledzie po kaszubsku – przepis na śledzie z suszonymi śliwkami
Śledzie korzenne w oleju – śledzie z przyprawą do piernika
Zostaw odpowiedź