Schab pieczony w plastrach z cebulą to bardzo proste danie, które można podać na pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się na niedzielny czy świąteczny posiłek. Tak przygotowane mięso jest bardzo miękkie i soczyste. Nie musicie się bać, że schab będzie suchy i twardy, jak to czasami z tym mięsem bywa.
Pieczony schab można podać z ziemniakami z wody, puree ziemniaczanym, ryżem czy kaszą i ulubioną surówką. Świetnie sprawdzi się surówka z marynowanych buraków i cebuli albo z kapusty kiszonej. Takie danie nasyci nawet największych głodomorów.
Jak zrobić schab pieczony w plastrach z cebulą?
Przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy mięso pokroić w plastry, zamarynować, a następnie przełożyć wraz z cebulą do naczynia żaroodpornego i piec przez około godzinę.
Kiedy schab będzie się piekł, można ugotować ziemniaki i przygotować surówkę. Każdy sobie z tym poradzi.
Składniki na schab pieczony w plastrach z cebulą (4-5 porcji):
- 800 g schabu wieprzowego bez kości
- 2 cebule
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- po około pół łyżeczki czosnku suszonego, papryki wędzonej, oregano, ziół prowansalskich
- pieprz, sól
Przygotowanie
Schab kroimy w plastry grubości około 1 cm, czyli dość cienko. Sos sojowy mieszamy z olejem, ziołami i przyprawami. Tak powstałą marynatę rozprowadzamy równomiernie na plastrach schabu. Mięso nakrywamy i odstawiamy do lodówki przynajmniej na godzinę, a najlepiej na całą noc.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Układamy na dnie naczynia żaroodpornego. Na cebuli kładziemy plastry schabu.
Naczynie żaroodporne nakrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 C. Pieczemy pod przykryciem przez około godzinę.
Zobacz inne przepisy na dania obiadowe ze schabem:
Schab z pieczarkami i sosem śmietanowym z piekarnika
Cebulowe roladki schabowe
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad
Kotlet schabowy z boczkiem i ogórkiem kiszonym – pyszne roladki wieprzowe
Schab z warzywami – pyszne danie na obiad
Zostaw odpowiedź