Ryba po hiszpańsku w słodkiej zalewie to wyjątkowy przepis na bardzo smaczne danie, które posmakuje nawet najbardziej wybrednym podniebieniom. Świetnie sprawdzi się jako przekąska na zimno na Święta czy inne rodzinne uroczystości. Powstaje z ogólnodostępnych składników, które kupicie w każdym sklepie.
Kawałki smażonej ryby w panierce z podsmażonymi warzywami, a całość zalana pomidorową zalewą z dobrze wyczuwalną nutą słodyczy to kompozycja, która podbije wasze kubki smakowe.
Składniki na rybę po hiszpańsku w słodkiej zalewie:
- 0,5 kg filetów z ulubionej ryby (dałam mirunę)
- średniej wielkości czerwona papryka
- cebula (może być czerwona)
- 5 ogórków konserwowych
- średniej wielkości marchew
Panierka do ryby:
- sok z połówki cytryny
- 2 jajka
- mąka
- bułka tarta
- sól, pieprz
Zalewa:
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3/4 szklanki wody
- 5 łyżek octu 10%
- 3 łyżki cukru
- 4 łyżki pikantnego ketchupu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól i pieprz
Przygotowanie
Filety oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy przynajmniej na 15 minut, następnie kroimy na paski szerokości około 4 cm. Dłuższe paski przekrawamy na pół. Każdy pasek obtaczamy najpierw w mące, potem w rozmąconym jajku i bułce tartej. Rybę układamy na patelni z rozgrzaną warstwą (około 1 cm) oleju i smażymy z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Cebulę kroimy w piórka, marchew i paprykę w paski. Ogórki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy najpierw cebulę. Smażymy przez chwilę, następnie dokładamy marchew. Po kolejnych 3-4 minutach dokładamy paprykę. Warzywa smażymy do miękkości, na koniec dodajemy ogórki i mieszamy.
Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w rondelku i podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści i powstanie jednolity płyn.
W dużej misce układamy warstwowo: ryba, warzywa, ryba i warzywa. Wlewamy zalewę pomidorową. Całość odstawiamy do wystudzenia, następnie odkładamy do lodówki przynajmniej na 12 godzin.
Zobacz inne przepisy na rybę w zalewie:
Ryba po azjatycku z warzywami w zalewie słodko-kwaśnej
Ryba w zalewie pomidorowo-octowej
Sałatka z rybą smażoną w panierce i warzywami
Ryba po japońsku – przepis na rybę w zalewie pomidorowej
Ryba marynowana w occie
Zostaw odpowiedź