Ciasto Wścibskiej Sąsiadki – puszysty biszkopt z kremem i galaretką
Ciasto Wścibskiej Sąsiadki to pyszny domowy smakołyk, który zawsze wszystkim smakuje. Składa się z puszystego biszkoptu posmarowanego dżemem truskawkowym, kremu budyniowego i galaretki. Takie proste zestawienie zawsze się sprawdza i nie znam osoby, której by nie smakowało. Świetnie sprawdzi się jako elegancki deser na niedzielę czy wizytę gości.
Biszkopt:
Krem budyniowy:
Ponadto:
Rozpoczynamy od przygotowania biszkoptu. Jajka i białka jajek (wyjęte wcześniej z lodówki, aby były w temperaturze pokojowej) wkładamy do miski i ubijamy na wysokich obrotach miksera na jasną i puszystą masę przez około 8-10 minut. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie, cały czas ubijając na mniejszych obrotach, dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę (moja ma wymiary 28×23 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy około 18 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Przez pół godziny ciasto studzimy przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika, następnie wyjmujemy je, przekładamy na deskę do krojenia i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy masę budyniową. Około 800 ml mleka zagotowujemy z cukrem. Resztę mleka mieszamy (najlepiej trzepaczką) z proszkiem budyniowym, mąkami i żółtkami. Gotową mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszamy do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje. Gorący budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do wystudzenia. Masło, które powinno być w temperaturze pokojowej, ucieramy mikserem, aż stanie się puszyste. Do masła dodajemy po kilka łyżek zimnego budyniu, cały czas ucierając do powstania jednolitej masy.
Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy, aż całkowicie stężeje. Następnie nożem maczanym w zimnej wodzie kroimy ją w kostkę.
Składamy ciasto. Biszkopt smarujemy dżemem lub marmoladą, następnie wykładamy połowę kremu budyniowego i wyrównujemy. W równych odstępach wykładamy biszkopty. Nakrywamy drugą warstwą kremu budyniowego. Na wierzchu układamy kwadraciki z galaretki. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby krem stężał.
Sałatka warstwowa z ryżem i wędzonym kurczakiem to danie, które nie tylko doskonale smakuje, ale…
Ciasto Marzenka to elegancki i efektowny deser, który łączy w sobie delikatny biszkopt kakaowy i…
Te ogórki to prawdziwy słoikowy hit, który robi furorę co roku w mojej spiżarni. Są…
Sałatka Słoikowa od Teściowej to sprawdzony przepis na domowe przetwory warzywne, który warto mieć w…
Burgery w cieście drożdżowym to rewelacyjny pomysł na domowe bułki z pysznym, mięsnym nadzieniem. Są…
Gulaszowa z indykiem i batatami to pyszne, rozgrzewające danie jednogarnkowe, które świetnie sprawdzi się na…