Biała kiełbasa z piekarnika pieczona z pieczarkami, cebulą i papryką to pyszne danie, które sprawdzi się na obiad, jako ciepłe danie na imprezie czy na wielkanocnym stole. Można podać ją z puree ziemniaczanym, pieczonymi talarkami ziemniaków czy świeżym pieczywem. Danie jest bardzo proste do zrobienia i wymaga tylko kilku prostych składników, jednak jest wyjątkowo smaczne i aromatyczne.
Kupując białą kiełbasę, pamiętajcie aby wybrać taką o najprostszym składzie, bez żadnych wypełniaczy, maltodekstryny czy glutaminianu monosodowego. Jeśli jest w niej więcej mięsa (mięśni), wtedy jej kolor jest bardziej różowy, natomiast jeśli zawiera więcej tłuszczu, wtedy ma bielszy kolor – wybierzcie jaką lubicie.
Jak zrobić białą kiełbasę z piekarnika?
Parzoną kiełbasę należy ponacinać i piec w piekarniku przez pół godziny z podsmażoną wcześniej cebulą, papryką i pieczarkami. Banalnie proste, a jakie smaczne!
Składniki na białą kiełbasę z piekarnika:
-
800 g białej kiełbasy parzonej (6-7 sztuk)
-
250 g pieczarek
-
2 średniej wielkości cebule
-
papryka czerwona
-
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
-
czosnek suszony, majeranek, sól, pieprz
-
3 łyżki oleju do smażenia
Przygotowanie
Cebulę kroimy w piórka, paprykę w paski. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w niezbyt cienkie plastry. Cebulę wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i podsmażamy 3-4 minuty. Następnie do cebuli dodajemy paprykę i smażymy do miękkości warzyw. W osobnej patelni smażymy pieczarki, aż odparuje z nich woda. Podsmażone składniki łączymy ze sobą, dodajemy sos sojowy i przyprawy.
Cebulę z papryką i pieczarkami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich układamy płytko ponacinane kiełbasy. Posypujemy je przyprawami.
Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy przez około pół godziny z termoobiegiem (aż kiełbasa się zarumieni).
Zobacz inne pomysły na białą kiełbasę:
Biała kiełbasa w piwie i musztardzie
Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą
Biała kiełbasa pieczona w musztardowo-miodowej marynacie
Gulasz z białą kiełbasą i warzywami
Biała kiełbasa zapiekana w piekarniku z boczkiem i cebulą
Zostaw odpowiedź