Biała kiełbasa z patelni na szybko to bardzo proste do zrobienia danie gotowe w około 20 minut, które można podać na co dzień i od święta. Z pewnością zasmakuje wszystkim miłośnikom białej kiełbasy, a osoby które jej nie lubią, może w takiej formie się do niej przekonają.
Jeśli nie macie pomysłu na obiad czy kolację, a w lodówce czy zamrażalce zalega wam kiełbasa to taki przepis będzie idealny.
Z czym podać białą kiełbasę z patelni?
Świetnie sprawdzi się pajda świeżego chleba lub bułka czy bagietka. Do tego można podać również ćwikłę z chrzanem, musztardę czy sos chrzanowy. Jeśli chcecie podać smażoną kiełbasę na szybki obiad, to zamiast pieczywa można przygotować pieczone ziemniaki lub puree ziemniaczane.
Składniki na białą kiełbasę z patelni:
- 0,5 kg białej kiełbasy parzonej (4-5 sztuk)
- 2 średniej wielkości cebule
- łyżka sosu sojowego ciemnego
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- przyprawa czosnek staropolski, ostra papryka, majeranek
Przygotowanie
W poprzek kiełbas robimy nożem płytkie nacięcia. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i wrzucamy na dużą patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy na małym ogniu, aż zacznie robić się miękka.
Łopatką odgarniamy cebulę na brzegi patelni, a pośrodku układamy kiełbasę. Całość skrapiamy sosem sojowym i posypujemy przyprawami. Kiełbasę smażymy najpierw z jednej strony, a potem z drugiej po kilka minut, aż zacznie robić się brązowa. Cebulę też można przemieszać, aby się nie przypaliła. Kiełbasę podajemy na ciepło od razu po przygotowaniu.
Zostaw odpowiedź