Ketchup z dyni i cukinii to pyszny sos warzywny na zimę do słoików, który ma wiele zastosowań, nie tylko do frytek czy parówek. Owszem, świetnie sprawdzi się jak zwykły ketchup, do kanapek czy kiełbasy na gorąco, ale równie dobrze można go wykorzystać na ciepło jako sos do makaronu albo ryżu.
Taki warzywny ketchup jest o wiele zdrowszy i smaczniejszy od takiego kupionego w sklepie, więc jeśli już raz go przygotujecie, nie będziecie chcieć innego!
Składniki na ketchup z dyni i cukinii (12 słoików po 0,3 l):
- 1 kg cukinii (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
- 1,5 kg dyni (waga po obraniu i wydrążeniu pestek)
- 1 kg cebuli
- 200 g przecieru pomidorowego
- szklanka cukru (200 g)
- szklanka octu jabłkowego (250 ml)
- 2 łyżki soli
- łyżka słodkiej papryki w proszku
- po płaskiej łyżeczce pieprzu i papryki chili (jeśli lubicie pikantny smak; jeśli chcecie łagodny ketchup, to dodajcie tylko pół łyżeczki pieprzu i szczyptę ostrej papryki)
Jak przygotować ketchup z dyni i cukinii? Opis krok po kroku
Cukinię (dałam dwie dość duże sztuki) umyj dokładnie, odetnij jej końcówki i obierz. Podziel ją na kilka kawałków. Następnie każdy kawałek przekrój wzdłuż na pół i wydrąż łyżką pestki. Cukinię zetrzyj na tarce o drobnych oczkach albo rozdrobnij w szatkownicy. Dynię (dałam jedną średnią sztukę) umyj i ostrym nożem przekrój na ćwiartki. Łyżką wydrąż nasiona i obierz z twardej skórki. Dynię, podobnie jak cukinię, zetrzyj na tarce lub rozdrobnij. Cebule obierz, umyj i również zetrzyj.
Wszystkie składniki, czyli cukinię, cebulę i dynię przełóż do dużego garnka, posyp cukrem i solą. Składniki wymieszaj dokładnie ze sobą i gotuj na małym ogniu przez około 1, godzinę. Po tym czasie dodaj przecier pomidorowy i ocet. Gotuj jeszcze przez kolejną godzinę, od czasu do czasu mieszając. Czas gotowania można wydłużyć, jeśli widzisz, że ketchup jest jeszcze zbyt rzadki, im dłużej będziesz gotować, tym będzie gęstszy. Gotuj go do czasu, aż uzyska pożądaną konsystencję. Może być konsystencji śmietany lub ketchupu ze sklepu – jak wolisz. Pod koniec gotowania dodaj przyprawy i wymieszaj. Gotowy ketchup zdejmij z palnika i zmiksuj blenderem na gładką, jednolitą masę.
Gorący ketchup przekładaj łyżką do wyparzonych wcześniej słoików, do około 3/4 wysokości. Dokładnie przetrzyj ranty słoików ręcznikiem papierowym i mocno pozakręcaj. Słoiki pasteryzuj. Można zrobić to w garnku z wodą. Wtedy pasteryzacja będzie trwała około 8 minut. Ja jednak wolę robić to w piekarniku. Jest szybciej, prościej i równie niezawodnie.
Pasteryzacja słoików w piekarniku
Słoiki z jeszcze gorącym ketchupem umieść w piekarniku nagrzanym do 110 stopni. Pasteryzuj je przez 15 minut w trybie góra-dół.
Jeśli w piekarniku pasteryzujesz zimny już ketchup, to słoiki umieść w zimnym piekarniku. Nagrzej piekarnik do 110 C i dopiero wtedy zacznij odliczać 15 minut czasu pasteryzacji.
Gorące słoiki odstaw na około 12 godzin do góry dnem. Następnie możesz wynieść je do piwnicy czy trzymać w jakiejś ciemnej szafce.
Zostaw odpowiedź