Kruche roladki z marmoladą to przepyszne domowe ciasteczka, które będą jak znalazł do popołudniowej kawy. Są o niebo lepsze od jakichkolwiek kupionych w sklepie, a do tego nie mają niepotrzebnych dodatków. Warto je przygotować od razu z podwójnej porcji, gdyż znikają raz-dwa.
Składniki na kruche roladki z marmoladą:
- 100 g smalcu
- 100 g masła
- 100 g mąki krupczatki
- 250 g mąki pszennej typ 450 lub 500
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki śmietany 18% (80 g)
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu migdałowego (opcjonalnie)
- około 150 g marmolady wieloowocowej
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 5 czubatych łyżek cukru pudru
Przygotowanie
Masło, smalec i śmietana powinny być zimne, wyjęte prosto z lodówki. Masło i smalec pokrój na małe kawałki lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Obie mąki, cukier, sól, masło, smalec, śmietanę i ekstrakt zapachowy przełóż do miski i ręcznie lub za pomocą robota z hakiem zagnieć jednolite i zwarte ciasto. Wyrabiaj je jak najkrócej, tylko do momentu połączenia się składników. Ciasto zawiń w folię aluminiową i odłóż do lodówki przynajmniej na godzinę.
Po tym czasie ciasto przełóż na blat lub stolnicę i rozwałkuj, podsypując mąką, na prostokąt grubości około 0,5 cm. Prostokąt przekrój na trzy długie pasy. Na każdy pasek nałóż czubatą łyżkę marmolady i rozsmaruj wzdłuż na połowie powierzchni. Roladki pokrój na około 5 cm kawałki.
Ciasteczka ułóż w niewielkich odstępach na dużej blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz do zarumienienia przez około 25 minut w trybie góra-dół. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i odstaw do wystudzenia.
Cukier puder przełóż do miski, dodaj sok z cytryny i wymieszaj. Lukier powinien być dość gęsty i biały. Jeśli będzie zbyt rzadki, dodaj trochę cukru pudru. Lukier nakładaj łyżką lub pędzelkiem na wierzch ciasteczek. Zamiast lukru, ciastka możesz posypać cukrem pudrem.
Zostaw odpowiedź