Szybkie ciasto cytrynowe wychodzi wprost idealnie – jest miękkie i wilgotne, z dobrze wyczuwalnym kwaskowym smakiem cytryny, a do tego puszyste i niezbite. Robi się je dosłownie w chwilkę, wystarczy zmiksować wszystkie składniki ze sobą w odpowiedniej kolejności, a następnie włożyć do piekarnika.
Takie ciasto będzie w sam raz, jeśli się spieszycie i nie macie ochoty na przygotowanie wymyślnych ciast z kremem.
Składniki na szybkie ciasto cytrynowe:
- 340 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (2 szklanki)
- 250 g masła
- 180 g cukru (niepełna szklanka)
- 4 jajka rozmiar L
- czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/2 cytryny
- łyżeczka ekstraktu cytrynowego (opcjonalnie)
Lukier:
sok z cytryny połówki cytryny
około 2/3 szklanki cukru pudru
Przygotowanie
Składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Cytryny sparz wrzątkiem, wytrzyj do sucha, następnie skórkę zetrzyj na drobnej tarce, a sok wyciśnij. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
Miękkie masło przełóż do miski i ucieraj mikserem, powoli dosypując cukier. Następnie pojedynczo dodawaj jajka, cały czas ucierając. Wlej ekstrakt cytrynowy. Gdy masa będzie jednolita, nie przerywając ucierania, dodaj połowę mąki, potem sok i skórkę z cytryny i resztę mąki.
Ciasto przełóż do keksówki (moja ma wymiary 11 na 30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 50 minut w trybie góra-dół. Kiedy wbijesz drewnianą wykałaczkę w środek ciasta i po wyjęciu będzie ona sucha, możesz wyjąć ciasto z piekarnika. Odstaw je do wystudzenia.
Kiedy ciasto będzie zimne, wyjmij je z blaszki i polej lukrem (sok z cytryny wymieszany z cukrem pudrem).
Czy należy użyć całe jajka?
tak