Kolorowe grzanki z jajkiem na twardo, serem żółtym i warzywami to prosty przepis na bardzo smaczne kanapeczki podpieczone w piekarniku, które rozchodzą się w mgnieniu oka. Jeśli planujecie podać je na imprezie, proponuję od razu zrobić z podwójnej porcji, gdyż z pewnością szybko znikną.
Do grzanek można dodać również jakąś wędlinę, jeśli tylko macie ochotę, ja tym razem wolałam wersję wegetariańską.
Składniki na kolorowe grzanki z jajkiem (około 2 porcje):
- bułka wrocławska lub bagietka
- pomidor
- garść rukoli
- 5-6 dużych pieczarek + łyżeczka oleju
- garść oliwek zielonych
- 3 jajka rozmiar L
- 150 g sera żółtego
- 2 łyżki masła
- duży ząbek czosnku
- sól, pieprz, ostra papryka
Przygotowanie
Masło wyjmij wcześniej z lodówki, aby było miękkie i wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, około pół łyżeczki soli i szczyptą pieprzu.
Jajka ugotuj na twardo, czyli około 6-7 minut od momentu kiedy woda zacznie wrzeć. Wystudź je, zalewając zimną wodą po ugotowaniu, następnie obierz i pokrój w plastry.
Pieczarki oczyść, pokrój w dość grube plastry i podsmaż na złoty kolor i rozgrzanym oleju. Pomidora umyj, przekrój na pół i pokrój w plastry, oliwki również pokrój w plastry, ser żółty zetrzyj na tarce.
Bułkę wrocławską lub bagietkę pokrój na kromki grubości około 4 cm. Każdą kromkę posmaruj cieniutką warstwą masła, następnie ułóż na nich plastry jajka, pomidora, oliwek i pieczarek. Na wierzchu ułóż starty ser żółty. Grzanki posyp papryką w proszku.
Kanapeczki przełóż na dużą blaszkę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C. Piecz przez 10 minut z termoobiegiem. Po wyjęciu z piekarnika na każdą grzankę nałóż trochę rukoli. Podawaj od razu.
Zobacz inne przepisy na pieczywa na ciepło:
Zapiekanki Caprese – pyszne grzanki w kilka minut
Bułki zapiekane w piekarniku – przepyszny i tani przepis
Tosty z patelni – pyszne i tanie kanapki na ciepło z cebulką
Tosty francuskie z piekarnika – śniadanie na wypasie
Bułki faszerowane mięsem i pieczarkami
Zostaw odpowiedź