Grochówka na wędzące to bardzo smaczna i aromatyczna, a do tego niezwykle sycąca zupa, którą można podać na domowy obiad dla całej rodziny. Jest nieco lżejsza niż taka przygotowana na żeberkach wieprzowych, gdyż ugotowana została na wędzonym kurczaku, ale w niczym to jej nie ustępuje.
Taką pyszną i rozgrzewającą grochówkę najlepiej podać ze świeżą bułeczką w chłodne i ponure dni. Z pewnością poprawi humor i nasyci na długo.
Składniki na grochówkę na wędzące:
- 200 g grochu łuskanego
- 500 g wędzonych udek z kurczaka
- marchew
- pietruszka
- kawałek pora
- kawałek selera
- cebula
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- około 300 g kiełbasy wędzonej np. jałowcowej
- 2 ząbki czosnku
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- sól, pieprz czarny, majeranek
Przygotowanie
Groch zalej zimną wodą, tak aby było jej dwa razy więcej niż grochu. Odstaw na około 8 godzin. Ja zaczynam moczyć groch na wieczór przed gotowaniem zupy. Po tym czasie groch odcedź, przełóż do garnka i ponownie zalej wodą, tak aby wody było dwa razy więcej. Dodaj łyżeczkę soli i gotuj groch do małym ogniu do miękkości przez około 25-30 minut od czasu do czasu mieszając. Kiedy groch będzie miękki, a nawet zacznie się rozpadać, odcedź go z wody, w której się gotował.
Mięso z kurczaka umyj i przełóż do dużego garnka, dodaj do niego obraną marchew i pietruszkę, nieobraną cebulę, pora, selera, liście laurowe, ziele angielskie, pół łyżeczki soli i dużą szczyptę pieprzu. Wlej 2 l wody. Garnek wstaw na palnik i całość gotuj na wolnym ogniu przez około godzinę, aż mięso i warzywa będą miękkie. Wywar przecedź i przelej z powrotem do garnka, a warzywa i mięso odstaw do przestudzenia.
Kiełbasę pokrój w plastry, czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i wrzuć kiełbasę oraz czosnek. Smaż około 5-6 minut, aż składniki zaczną się rumienić.
Ugotowaną marchew pokrój w kostkę, pietruszkę zetrzyj na tarce. Mięso z udek obierz ze skóry i kości i pokrój w kostkę.
Do garnka z wywarem wrzuć ziemniaki pokrojone w kostkę. Gotuj około 10 minut, aż zaczną się robić miękkie. Następnie dodaj podsmażoną kiełbasę, mięso z udek, marchew, pietruszkę oraz groch. Całość gotuj jeszcze około 10 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj 1-2 łyżki majeranku.
Zostaw odpowiedź