Żołądki drobiowe w sosie chrzanowym to pyszne i proste do zrobienia danie, które można podać na sycący obiad. Najlepiej smakują w towarzystwie gotowanych ziemniaków, klusek ziemniaczanych, bądź kaszy gryczanej. Nie jest to danie dla wszystkich, bo nie każdy jest w stanie przełknąć podroby, ale jeśli je lubicie, to taki gulasz z żołądków ze śmietaną i chrzanem, z pewnością przypadnie wam do gustu.
Przygotowanie gulaszu z żołądkami nie jest trudne, należy jednak pamiętać, że należy je najpierw ugotować do miękkości, a to może zająć nawet około dwóch godzin. Niestety żołądki wymagają długiego gotowania, aby były miękkie i delikatne.
Składniki żołądki drobiowe w sosie chrzanowym:
- 500 g żołądków drobiowych
- 200 ml śmietany 30%
- 1 średnia cebula
- średnia marchewka
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 szklanka bulionu warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki chrzanu tartego
- łyżka natki pietruszki
- po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych
- 2 łyżki oleju
- sól i pieprz
Przygotowanie
Żołądki wypłucz dokładnie. Opłukane wrzuć do garnka, dodaj ziele angielskie i liście laurowe. Zalej je wodą i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu około 1h20m – 1h45m (do miękkości). Pod koniec gotowania dodaj dużą szczyptę soli. Po ugotowaniu odcedź je, ostudź i pokrój w paseczki.
Cebulę pokrój w piórka, marchew w półplasterki. Natkę pietruszki posiekaj.
Na patelni rozgrzej olej i wrzuć cebulę z marchewką. Smaż przez około 5 minut, następnie dodaj żołądki i wlej bulion. Całość duś przez kilka minut. Mąkę wymieszaj ze śmietaną i wlej na patelnię. Dodaj również chrzan, natkę pietruszki i przyprawy. Całość gotuj na małym ogniu jeszcze 10 minut.
Zostaw odpowiedź