Ciasto Bananowe z kremem kajmakowym i bitą śmietaną to smaczny, domowy wypiek, który będzie jak znalazł do popołudniowej kawy. Robi się stosunkowo szybko, jak na ciasto z kremem i każdy powinien sobie poradzić z przepisem.
Ciasto jest pyszne, słodkie „w sam raz”, z posmakiem i aromatem bananów. Jeśli lubicie chlebek bananowy, to w takiej wersji też z pewnością przypadnie wam do gustu.
Składniki na Ciasto Bananowe:
- 250 g mąki pszennej typ 450 (2 niepełne szklanki)
- 300 g bananów bez skórki (3 średnie sztuki)
- 2 jajka rozmiar L
- 2 łyżki kakao
- płaska łyżeczka sody
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru (4 łyżki)
- 200 g masła
Krem kajmakowy i bita śmietana:
- 500 g mascarpone
- 400 ml śmietany 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- łyżka cukru
- 100 ml wody
- 200 g kajmaku
- 100 g orzechów włoskich
Przygotowanie
Ciasto bananowe
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego jajka i masło wyjmij wcześniej z lodówki. Banany zmiksuj blenderem lub rozgnieć widelcem na papkę. Mąkę wymieszaj z kakao, sodą i proszkiem do pieczenia.
Do dużej miski przełóż masło i ucieraj je z cukrem, aż nabierze nieco puszystości. Następnie, cały czas miksując dodaj jajka, a po chwili wsyp mąkę. Na koniec dodaj banany i całość miksuj do połączenia się składników.
Ciasto przełóż na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka) w trybie góra-dół. Ciasto odstaw do wystudzenia.
Krem kajmakowy i bita śmietana:
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i odstaw do wystudzenia. Śmietanę prosto z lodówki ubij na najwyższych obrotach miksera na sztywno. Kiedy łopatki miksera zaczną zostawiać ślady w bitej śmietanie, podaj cukier i powoli wlej zimną, ale jeszcze płynną żelatynę. Miksuj jeszcze przez pół minuty.
Do miski przełóż mascarpone, kajmak, 1/4 bitej śmietany i zmiksuj ze sobą.
Krem wyłóż na ciasto i wyrównaj. Na niego nałóż resztę bitej śmietany. Wierzch posyp rozdrobnionymi orzechami włoskimi.
Ciasto włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny, aby krem stężał.
Zobacz inne przepisy na desery z bananami:
Ciasto Południowiec – kawowy bananowiec bez pieczenia
Błyskawiczne placuszki na jogurcie
Bananowa krówka – błyskawiczne ciasto bez pieczenia
Chlebek bananowy bez cukru (151 kcal)
Pieczone banany
Zostaw odpowiedź