Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa
Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są przepyszne, mięciutkie i puszyste, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, można je również zebrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.
Latem wykorzystujemy sezonowe owoce, oprócz truskawek mogą być wiśnie, maliny czy śliwki. Zimą bułeczki można nadziać marmoladą, budyniem lub serkiem. W każdym przypadku będą pyszne i szybko znikną z talerzy.
Kruszonka:
Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie wymieszaj i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
Do dużej miski przełóż mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek.
Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.
Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Każdą truskawkę pokrój w ćwiartki.
Po około 45 minutach ciasto wyjmij z miski, ręcznie jeszcze raz krótko ugniataj, podsypując odrobiną mąki. Następnie podziel je na 4 równe części. Każdą część podziel jeszcze na 2. Z jednej takiej części uformuj 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj albo spłaszcz w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego placka nakładaj po 3-4 kawałki truskawek. Następnie dokładnie zalep brzegi i uformuj lekko spłaszczone kulki. Układaj je w odstępach, zlepieniem do dołu, na dwóch dużych blaszkach od piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.
Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski. Ręką mieszaj je i rozcieraj, aż powstaną niezbyt duże grudki.
Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp kruszonką. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż ładnie zbrązowieją. Bułki wyjmij z piekarnika i włóż następną partię.
Karkówka w marynacie BBQ z piekarnika to pomysł na pyszne, domowe danie w amerykańskim stylu.…
Rolada z kurczaka nadziewana pieczarkami i papryką to danie, które łączy soczyste mięso i aromatyczny…
Masz ochotę na sernik, który zawsze wychodzi i robi wrażenie na gościach? Ten sernik łaciaty…
Kiełbasa zapiekana w jajku to pomysł na sycące i niezwykle proste danie, które przygotujesz bez…
Ciasto jogurtowe ze śliwkami to jeden z tych wypieków, które zawsze się udają i zachwycają…
Tosty z gofrownicy to szybki sposób na pyszne i sycące danie, które można przygotować zaledwie…