Ciasta i desery

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką są przepyszne, mięciutkie i puszyste, a słodka kruszonka przyjemnie chrupie pod zębami. Świetnie sprawdzą się na śniadanie, można je również zebrać ze sobą do pracy, szkoły czy na wycieczkę.

Nadzienie do bułeczek

Latem wykorzystujemy sezonowe owoce, oprócz truskawek mogą być wiśnie, maliny czy śliwki. Zimą bułeczki można nadziać marmoladą, budyniem lub serkiem. W każdym przypadku będą pyszne i szybko znikną z talerzy.

 

Składniki na bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką (około 32 sztuki):

  • 50 g świeżych drożdży
  • 250 ml mleka (szklanka)
  • 650 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (około 4 szklanki)
  • 100 g masła
  • 100 g cukru (pół szklanki)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 500 g truskawki

 

Kruszonka:

  • 90 g mąki pszennej (2/3 szklanki)
  • 50 g masła (miękkiego)
  • 50 g cukru (4 łyżki)

 

Przygotowanie

Ciasto drożdżowe

Masło rozpuść w rondelku i odstaw do ostygnięcia. Drożdże rozkrusz do miseczki, dodaj po łyżce mąki i cukru, oraz około 1/3 szklanki ciepłego (ale nie gorącego) mleka. Zaczyn dokładnie wymieszaj i odstaw (najlepiej w ciepłe miejsce) na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.

Do dużej miski przełóż mąkę, cukier, sól, masło (nie musi być całkowicie wystudzone, ważne, żeby nie było gorące), dodaj resztę ciepłego mleka i wyrośnięty zaczyn z drożdży, wbij jedno całe jajko i żółtko z drugiego. Białko odstaw do posmarowania bułeczek.

Ze składników wyrabiaj ręcznie albo za pomocą miksera z hakiem ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie i za bardzo klei się do dłoni, dosyp jeszcze odrobinę mąki. Miskę z wyrobionym ciastem nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut, aż podwoi swoją objętość.

Nadzienie

Truskawki umyj, osusz i odetnij im szypułki. Każdą truskawkę pokrój w ćwiartki.

Formowanie bułek

Po około 45 minutach ciasto wyjmij z miski, ręcznie jeszcze raz krótko ugniataj, podsypując odrobiną mąki. Następnie podziel je na 4 równe części. Każdą część podziel jeszcze na 2. Z jednej takiej części uformuj 4 kuleczki. Każdą kulkę rozwałkuj albo spłaszcz w dłoni na niewielki placek średnicy około 8-10 cm. Na środek każdego placka nakładaj po 3-4 kawałki truskawek. Następnie dokładnie zalep brzegi i uformuj lekko spłaszczone kulki. Układaj je w odstępach, zlepieniem do dołu, na dwóch dużych blaszkach od piekarnika wyłożonych papierem do pieczenia. Następnie nakryj je ściereczką i odstaw na około 30 minut do wyrośnięcia.

Kruszonka

Wszystkie składniki na kruszonkę przełóż do miski. Ręką mieszaj je i rozcieraj, aż powstaną niezbyt duże grudki.

Pieczenie

Wyrośnięte bułki posmaruj roztrzepanym białkiem jajka i posyp kruszonką. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez około 25 minut w trybie góra-dół, aż ładnie zbrązowieją. Bułki wyjmij z piekarnika i włóż następną partię.

Bułki drożdżowe z truskawkami i kruszonką – smak dzieciństwa

Zobacz inne przepisy na drożdżowe wypieki na słodko:

Jagodzianki z serem i kruszonką – niezapomniany smak dzieciństwa

Drożdżówki ze śliwkami i kruszonką – sprawdzony przepis

Drożdżowe paluchy z serem

Rogaliki maślane z marmoladą

Ciasto drożdżowe z jagodami i kruszonką

Milena

Dzień dobry, nazywam się Milena Kierzkowska i prowadzę ten blog kulinarny od 2011 roku. Preferuję prostą, domową kuchnię i staram się, aby moje przepisy nie były zbyt skomplikowane i mógł je wykonać każdy, nawet nie mający pojęcia o gotowaniu.

Share
Published by
Milena

Recent Posts

Curry z kurczakiem i szpinakiem – szybkie, aromatyczne i idealne na obiad

Curry z kurczakiem i szpinakiem to prosty, szybki i bardzo smaczny obiad, który przygotujesz praktycznie…

3 dni ago

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa, lekka i efektowna

Duo Chmurka – szybka pianka jogurtowa to prosty, lekki i efektowny deser, który przygotujesz bez…

5 dni ago

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami – prosty przepis na szybki i pyszny obiad

Swojska patelnia z kiełbasą i pieczarkami to idealny pomysł na ciepły, domowy posiłek, który przygotujesz…

1 tydzień ago

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem – ekspresowa przekąska na każdą okazję

Sałatka Meksykańska z Kabanosem i Ananasem to idealna propozycja dla tych, którzy lubią połączenie słodkości…

1 tydzień ago

Ciasto Złota Jabłonka – biszkopt z jabłkami i kremem orzechowym

Ciasto Złota Jabłonka to delikatny biszkopt z jabłkami, przełożony lekkim kremem orzechowym i ozdobiony puszystą…

2 tygodnie ago

Tortilla śniadaniowa z jajkiem – szybki i pyszny przepis

Tortilla śniadaniowa z jajkiem to pomysł na ciepłe, sycące i ekspresowe śniadanie, które zrobisz w…

2 tygodnie ago