Ciasto Słodki Adorator jest wilgotne, pyszne i stosunkowo łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Składa się z klasycznego murzynka nasączonego ajerkoniakiem i przełożonego kremem budyniowym. Wierch wieńczy gruba warstwa polewy czekoladowej. Całość tworzy bardzo udaną i smakowitą kompozycję.
Składniki na ciasto Słodki Adorator:
Murzynek:
- 350 g masła
- 450 g mąki pszennej typ 450 (około 2,5 szklanki)
- 150 g cukru (3/4 szklanki)
- 75 g kakao (4 płaskie łyżki)
- 250 ml wody (szklanka)
- 6 jajek rozmiar L
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem budyniowy:
- 800 ml mleka 2%
- 200 g masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40 g x 2)
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- 100 g cukru
Polewa czekoladowa:
- 200 g czekolady (dałam mleczną i z kawałkami orzechów)
- około 80 ml mleka
- garść wiórków kokosowych
Dodatkowo: 180 ml ajerkoniaku do nasączenia ciasta
Przygotowanie
Murzynek
Masło, cukier, wodę i kakao przełóż do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstaw do ostudzenia.
Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera.
Do ostudzonej masy z masłem i kakao dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Całość miksuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodaj białka jajek i wymieszaj dokładnie łyżką.
Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź powierzchnię. Murzynka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Kiedy ciasto przestygnie przekrój je na dwa równe blaty. Oba nasącz ajerkoniakiem. Spodni blat włóż z powrotem na blaszkę.
Krem budyniowy
Około 600 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.
Gorący budyń wylej na spodni blat murzynka. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.
Polewa czekoladowa
W rondelku podgrzewaj czekoladę z mlekiem. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.
Zobacz inne przepisy na ciasta czekoladowe:
Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym
Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera
Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę
Czekoladowe brownie z wiśniami
Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu
Zostaw odpowiedź