Ciasto Słodki Adorator – murzynek z kremem i ajerkoniakiem

Ciasto Słodki Adorator - murzynek z kremem i ajerkoniakiem
Ciasto Słodki Adorator - murzynek z kremem i ajerkoniakiem

Ciasto Słodki Adorator jest wilgotne, pyszne i stosunkowo łatwe do przygotowania, co czyni je idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Składa się z klasycznego murzynka nasączonego ajerkoniakiem i przełożonego kremem budyniowym. Wierch wieńczy gruba warstwa polewy czekoladowej. Całość tworzy bardzo udaną i smakowitą kompozycję.

Składniki na ciasto Słodki Adorator:

Murzynek:

  • 350 g masła
  • 450 g mąki pszennej typ 450 (około 2,5 szklanki)
  • 150 g cukru (3/4 szklanki)
  • 75 g kakao (4 płaskie łyżki)
  • 250 ml wody (szklanka)
  • 6 jajek rozmiar L
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem budyniowy:

  • 800 ml mleka 2%
  • 200 g masła
  • 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru (40 g x 2)
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka mąki pszennej
  • 100 g cukru

 

Polewa czekoladowa:

  • 200 g czekolady (dałam mleczną i z kawałkami orzechów)
  • około 80 ml mleka
  • garść wiórków kokosowych

 

Dodatkowo: 180 ml ajerkoniaku do nasączenia ciasta

 

Przygotowanie

Murzynek

Masło, cukier, wodę i kakao przełóż do garnka i podgrzewaj na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Masę odstaw do ostudzenia.

Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywno, na najwyższych obrotach miksera.

Do ostudzonej masy z masłem i kakao dodaj mąkę z proszkiem do pieczenia i żółtka jajek. Całość miksuj przez chwilę, aż wszystkie składniki się połączą. Do masy dodaj białka jajek i wymieszaj dokładnie łyżką.

Ciasto wylej na blaszkę (moja ma wymiary 25×30 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wygładź powierzchnię. Murzynka piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstaw do wystudzenia. Kiedy ciasto przestygnie przekrój je na dwa równe blaty. Oba nasącz ajerkoniakiem. Spodni blat włóż z powrotem na blaszkę.

Krem budyniowy

Około 600 ml mleka zagotuj z cukrem i masłem. Resztę mleka wymieszaj (najlepiej rózgą kuchenną) z proszkiem budyniowym, mąką pszenną i ziemniaczaną. Gotową mieszankę wlej cienką stróżką do gotującego się mleka. Całość energicznie mieszaj do czasu, aż budyń się zagotuje i zgęstnieje.

Gorący budyń wylej na spodni blat murzynka. Nakryj go drugim kawałkiem ciasta. Całość odstaw, aż budyń przestygnie.

Polewa czekoladowa

W rondelku podgrzewaj czekoladę z mlekiem. Mieszaj, aż powstanie jednolita masa. Wylej ją na wierzch ciasta. Posyp wiórkami kokosowymi. Kiedy polewa przestygnie, ciasto odstaw do lodówki na 2-3 godziny.

Ciasto Słodki Adorator - murzynek z kremem i ajerkoniakiem
Ciasto Słodki Adorator – murzynek z kremem i ajerkoniakiem

 

Zobacz inne przepisy na ciasta czekoladowe:

Ciasto Dandys – biszkopt z masą czekoladową i musem truskawkowym

Sernikobrownie – pyszne ciasto czekoladowe z dodatkiem sera

Babka czekoladowa – sprawdzony przepis na domową babę

Czekoladowe brownie z wiśniami

Klasyczny murzynek – przepis ze starego zeszytu

 

Print Friendly, PDF & Email