Kluseczki z kaszy manny z sosem pieczarkowym to pomysł na pyszny domowy obiad, który wszyscy będą zajadać, aż im się uszy trzęsą! Delikatne kluseczki rozpływają się w ustach, a aromatyczny sos pieczarkowy idealnie je dopełnia. Całość jest bardzo sycąca, a składniki potrzebne do przygotowania dania tanie i dostępne w każdym sklepie.
Kluseczki z kaszy manny uniwersalne to danie, które spodoba się zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Można je również usmażyć na patelni na złoty kolor i podać z innymi dodatkami, nie tylko sosem pieczarkowym. W wersji na słodko smakują również pysznie. Można je posypać cukrem i polać sosem z truskawek czy podać z borówkami.
Składniki dla 3 osób:
Kluseczki z kaszy manny:
- 1 szklanka kaszy manny błyskawicznej (około 170 g)
- 2 jajka rozmiar M
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- pół łyżeczki soli + sól do gotowania
Sos pieczarkowy:
- 1 pierś z kurczaka
- 250 g pieczarek
- mała cebula
- szklanka bulionu drobiowego
- łyżka mąki pszennej
- łyżeczka sos sojowego ciemnego
- sól, pieprz, ostra papryka, czosnek niedźwiedzi suszony, natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie
Kluseczki z kaszy manny
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Miękkie masło razem z jajkami przełóż do miski i ucieraj ręcznie lub za pomocą miksera przez 2-3 minuty. Następnie dodaj sypką kaszę manną, sól i śmietanę. Całość wymieszaj łyżką dokładnie. Masę odstaw na 30 minut.
Po tym czasie w dużym garnku zagotuj wodę z dużą szczyptą soli. Zmniejsz moc palnika, aby woda jedynie lekko bulgotała. Łyżeczką za każdym razem moczoną we wrzątku nabieraj kawałki masy i kładź na wrzątek. Gotuj je przez około 3 minuty od momentu wypłynięcia. Wyławiaj na talerz łyżką cedzakową.
Sos pieczarkowy
Kurczaka pokrój w kostkę, oprósz solą, pieprzem i ostrą papryką. Cebulę i pieczarki pokrój w kostkę.
Na patelni rozgrzej olej i smaż mięso, aż straci różowy kolor. Podsmażone mięso odłóż na talerz, a na patelnię wrzuć cebulę. Smaż ją przez 2-3 minuty i dodaj pieczarki. Składniki smaż do momentu, kiedy z pieczarek odparuje woda.
Do zimnego bulionu dodaj łyżkę mąki i wymieszaj. Bulion wlej na patelnię. Dołóż również kurczaka, sos sojowy, przyprawy, około pół łyżeczki czosnku niedźwiedziego i łyżeczkę posiekanej natki pietruszki. Całość duś przez około 7-8 minut.
Kluski z kaszy manny przełóż na talerze i polej sosem pieczarkowym.
Zostaw odpowiedź