Rolada szpinakowa z pastą jajeczną – idealna na każdą okazję

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną - idealna na każdą okazję
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną - idealna na każdą okazję

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną z tuńczykiem i papryką konserwową to elegancka i smaczna propozycja na różne uroczystości, rodzinne spotkania czy kolacje ze znajomymi. Jej przygotowanie nie wymaga wielu skomplikowanych składników ani dużej ilości czasu, a efekt końcowy z pewnością zachwyci gości. To idealna propozycja dla osób poszukujących przystawek, które są zarówno smaczne, jak i efektowne.

Składniki na roladę szpinakową z pastą jajeczną:

Biszkopt:

  • 400 g mrożonego szpinaku
  • 4 jajka rozmiar L
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju
  • po dużej szczypcie soli, pieprzu i czosnku suszonego

Nadzienie:

  • 5 jajek rozmiar L
  • 150 g serka kanapkowego śmietankowego
  • dwie puszki tuńczyka w kawałkach w sosie własnym (2 x 170 g)
  • łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie, jeśli pasta będzie zbyt gęsta)
  • 4 połówki papryki konserwowej
  • po dużej szczypcie soli i pieprzu

 

Przygotowanie

Biszkopt

Szpinak odmroź i dobrze odciśnij z nadmiaru wody. Białka jajek oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną, białą pianę na najwyższych obrotach miksera. Szpinak wymieszaj łyżką z żółtkami, mąką, olejem i przyprawami. Do wymieszanej, jednolitej masy dodaj białka i wymieszaj delikatnie, aż składniki się połączą.

Na dużą blaszkę od piekarnika, wyłożoną papierem do pieczenia wylej szpinakową masę i równo rozsmaruj po całej powierzchni. Blaszkę włóż do piekarnika nagrzanego do 180 C i piecz przez 20 minut w trybie góra-dół. Po upieczeniu biszkopt odstaw do wystudzenia.

Pasta

Jajka ugotuj na twardo, ostudź, obierz i pokrój w kostkę. Tuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Paprykę pokrój w paski. W misce wymieszaj ze sobą tuńczyka, jajka, serek kanapkowy i przyprawy.

Ostudzony biszkopt oderwij od papieru do pieczenia. Rozsmaruj na jego powierzchni pastę jajeczną. Przy jednym z brzegów rozłóż paski papryki. Rozpoczynając od tego brzegu, zwiń całość w roladę.

Roladę zawiń w folię aluminiową i odstaw do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie możesz ją pokroić na kawałki.

Rolada szpinakowa z pastą jajeczną - idealna na każdą okazję
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną – idealna na każdą okazję
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną - idealna na każdą okazję
Rolada szpinakowa z pastą jajeczną – idealna na każdą okazję

Zobacz inne przepisy na dania ze szpinakiem:

Zapiekane naleśniki ze szpinakiem i ricottą

Pierogi z pieca ze szpinakiem i ricottą

Penne ze szpinakiem i piersią z kurczaka

Ziemniaczane kluski ze szpinakiem

Szpinakowe fit placuszki (154 kcal)